Machteloze Grieken leggen het af tegen Zuid-Korea

Zuid-Korea is het WK goed begonnen. De ploeg van bondscoach Jung-Moo Huh versloeg de zeer povere Grieken met 2-0. Verdediger Jung-Soo Lee en voormalig PSV'er Ji-Sung Park tekenden voor de doelpunten namens de Rode Muskieten.

Het elftal van Otto Rehhagel leverde een belabberde prestatie. De Grieken wonnen én scoorden nog nooit op een WK en deden er in het Nelson Mandela Bay Stadium alles aan om deze traditie in ere te houden. Oeverloos bleef Griekenland – zonder succes – de lange bal hanteren.

In de openingsfase leek Griekenland nog iets van de partij te willen maken. Verdediger Vasilios Torosidis zorgde vanuit een corner voor de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Na zeven minuten moest Koning Otto echter al de eerste teleurstelling verwerken. Lee (foto) kon na een vrije trap volkomen ongehinderd bij de tweede paal binnen schieten.

Al voor rust leek Zuid-Korea de Grieken op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Chu-Young Park ging alleen op doelman Alexandros Tzorvas af, maar de goalie van Panathinaikos voorkwam met een goede redding de vroegtijdige beslissing.
Na de onderbreking zagen de ruim 31.000 toeschouwers, het stadion was lang niet uitverkocht, hetzelfde spelbeeld: een superieur Zuid-Korea en een onmachtig Griekenland.

Zeven minuten na rust strafte Ji-Sung Park een blunder af die het spel van de Grieken typeerde. Loukas Vyntra (Panathinaikos) liet een breedtebal volkomen onnodig van zijn voet springen en bood de voormalig PSV'er zo een vrije doortocht. Oog in oog met Tzorvas bleef Park bijzonder koel: 2-0.

Pas twintig minuten voor tijd kwam er bij de Grieken een beetje venijn in het spel. Pantelis Kapetanos (Steaua Boekarest) kreeg dé kans op de aansluitingstreffer, maar faalde en zag de bal huizenhoog over vliegen. Ook de meest productieve spits uit de Griekse kwalificatiecampagne, Theofanis Gekas, zag een schot gepareerd worden en kon de nederlaag niet voorkomen.

In de slotfase spaarden de Zuid-Koreanen Griekenland door verscheidene kansen op de derde goal onbenut te laten.

Zaterdagmiddag treffen in poule B Argentinië en Nigeria elkaar.