Löw licht kritisch na zakelijke zege op Faeröer Eilanden

De Duitse voetballiefhebbers werden net als de Nederlandse voetbalfans dinsdagavond bepaald niet verwend door hun nationale elftal. Op het kunstgras van de Faeröer Eilanden liep Die Mannschaft pas in de slotfase uit naar een 0-3 overwinning.

De Faeröer Eilanden trokken zich vanaf de eerste minuut terug rond het eigen strafschopgebied en probeerden de Duitsers het voetballen vanuit de loopgraven onmogelijk te maken. Dat lukte aardig, want na de openingstreffer van Per Mertesacker in de 22ste minuut hield het thuisland het doel tot een kwartier voor tijd schoon. Toen kreeg  Atli Gregersen rood voor het veroorzaken van een penalty, die door Mesut Özil werd benut.  Thomas Müller maakte zes minuten voor tijd de 0-3 voor Duitsland, dat als één van de favorieten voor de eindzege op het WK wordt gezien. Door de overwinning houdt Duitsland in Groep C een voorsprong van vijf punten op Zweden, met nog twee duels te spelen.

'We waren aan onze stand verplicht om van de Faeröer Eilanden te winnen en dat is gelukt', blikt bondscoach Joachim Löw terug tegenover Duitse media. Löw erkent dat de wedstrijd geen feest was om naar te kijken. 'Er was geen doorkomen aan. Zij stonden met tien man om het strafschopgebied heen. De wedstrijd verliep daardoor zoals we al verwacht hadden.'

Löw is niet helemaal tevreden over de uitvoering van zijn elftal. 'Als een tegenstander zo defensief speelt, is het belangrijk dat je rond hun strafschopgebied effectief bent. Daar moeten we nog aan werken, want we hadden veel kansen nodig. Dat hebben we de afgelopen maanden al vaker kunnen zien.'

Doelpuntenmaker Mertesacker is het daarmee eens, maar plaatst een kanttekening. 'Het was van onze kant inderdaad niet swingend, maar we speelden op kunstgras en wisten dat dat lastig zou zijn. Toch had het inderdaad beter gekund, vooral in de tweede helft.'