Löw laat droom werkelijkheid worden voor Weidenfeller

Een jaar na enkele gepeperde uitspraken aan het adres van Joachim Löw, heeft de Duitse bondscoach Roman Weidenfeller (33) voor het eerst in diens loopbaan geselecteerd voor de nationale ploeg van Duitsland. Een jaar geleden achtte de doelman van Borussia Dortmund de kans op het winnen van de loterij nog even groot.

Löw laat droom werkelijkheid worden voor Weidenfeller

Weidenfeller speelde onlangs zijn driehonderdste wedstrijd in de Bundesliga en staat al sinds het seizoen 2002/03 onder de lat bij Dortmund. Ondanks het winnen van twee Duitse landstitels en een optreden in de Champions League-finale kon hij echter tot zijn eigen ongenoegen en verbazing tot dusver nooit rekenen op een uitverkiezing voor Die Mannschaft.

'De kans dat ik de loterij win is net zo groot als die op een uitverkiezing voor de nationale ploeg. Of ik daarover gefrustreerd ben? Nee, hoor. Maar verrassend is het natuurlijk wel. Als je al jaren constant presteert bij een van de beste ploegen van Duitsland en Europa, is het raar dat je van de bondscoach geen eerlijke kans krijgt', luidde zijn reactie op het uitblijven van een interlanddebuut in 2012 nog.

Roman Weidenfeller en Manuel Neuer schudden elkaar de hand in september 2010 voorafgaand aan de Kohlenpott-derby. De zes jaar jongere Neuer speelde inmiddels 43 interlands voor Duitsland, Weidenfeller nog geen een.
Roman Weidenfeller en Manuel Neuer schudden elkaar de hand in september 2010 voorafgaand aan de Kohlenpott-derby. De zes jaar jongere Neuer speelde inmiddels 43 interlands voor Duitsland, Weidenfeller nog geen een.

Een jaar later heeft Löw dan eindelijk gehoor gegeven aan het verzoek van Weidenfeller om een eerlijke kans te krijgen bij het Duitse elftal. Zijn uitverkiezing gaat ten koste van Hannover 96-doelman Ron-Robert Zieler, die al tijden de rol van derde keeper vertolkte achter eerste keus Manuel Neuer (Bayern München) en reservegoalie René Adler (Hamburger SV).

Dat Löw zijn belofte van een maand geleden nu waarmaakt, zorgt voor lichte euforie bij Weidenfeller. 'De bondscoach heeft mijn droom werkelijkheid laten worden. Deze uitnodiging maakt me erg blij en gelukkig. Het is een aanmoediging om ook in de toekomst hard te blijven werken aan mijn kwaliteiten als doelman. Ik verheug me er nu al op dat ik me bij de nationale ploeg mag gaan melden.'

Löw kondigde in oktober al aan Weidenfeller aan het werk te willen zien in de oefenduels van 15 en 19 november met respectievelijk Italië en Engeland. 'Het zijn leuke wedstrijden tegen goede tegenstanders. Weidenfeller volgen we al lang en we weten dat hij het bij Dortmund erg goed doet', stelde Löw in oktober.

Nu Weidenfeller na lang wachten eindelijk zijn opwachting kan maken namens Duitsland, dreigt er meteen een record te sneuvelen. Mocht de BVB-sluitpost daadwerkelijk minuten maken, dan onttroont hij Toni Turek (31 jaar) als oudste debutant in het doel van de drievoudige wereldkampioen. Vier jaar na zijn debuut won Turek met West-Duitsland het WK van 1954.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen