Lovren leidt schlemielig volgende teleurstelling Kroatië in

Kroatië heeft ook zijn tweede wedstrijd op het EK niet gewonnen. De verliezend WK-finalist van drie jaar geleden beet zich vrijdagavond in Glasgow stuk op Tsjechië.

Kroatië
Kroatië
1 - 1
Tsjechië
Tsjechië

Tsjechië was afgelopen maandag al succesvol op Schotse bodem. Toen werd op Hampden Park knap Schotland met 0-2 verslagen door twee goals van Patrik Schick, waaronder een wondergoal die hij maakte vanaf ruim 45 meter. Tsjechië maakte tegen Kroatië opnieuw indruk met fris en gedurfd spel. De Kroatische spelmakers Luka Modric en Mateo Kovacic werd geen tijd aan de bal gegund, waardoor de angel uit het aanvalsspel van Kroatië werd gehaald. Dat Tsjechië in de 37ste minuut op voorsprong kwam, was niet onverdiend.

Tsjechië sloeg toe na een bijzonder knullige actie van Dejan Lovren. Bij een voorzet deelde hij het luchtduel met Schick een elleboogstoot uit aan de spits. Hij raakte de Tsjech hard op zijn kaak en scheidsrechter Carlos del Cerro Grande kreeg van de VAR de opdracht om naar de zijkant te komen om de actie op tv-beelden opnieuw te bekijken. De Spanjaard besloot vervolgens de bal op de stip te leggen. De opgelapte Schick benutte het buitenkansje: 0-1.

Door die tegengoal stond Kroatië voor een hels karwei. In de eerste groepswedstrijd was door de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic al met 1-0 verloren van Engeland, waardoor de druk flink was toegenomen voor het duel met de Tsjechen. Kansen kreeg Kroatië ondanks het povere veldspel wel. Zo miste Ante Rebic kort na de 0-1 een flinke mogelijkheid, hij schoot van dichtbij te wild in.

Perisic
Het geduld van Dalic was halverwege de wedstrijd op en met een dubbele wissel bracht hij bij de start van de tweede helft twee frisse aanvallers binnen de lijnen: Bruno Petkovic en Luka Ivanusec. Een andere Kroatische aanvaller zorgde in de tweede helft al snel voor de gelijkmaker. Ivan Perisic werd met een dieptepass gelanceerd door Andrej Kramaric en trok vanaf links naar het centrum, waarna hij met een knal in de verre hoek de Tsjechische goalie Tomás Vaclík versloeg (1-1).

Die goal moest voor Kroatië het begin van de ommekeer zijn, maar een echte opleving zat er niet in. Het lukte maar niet om Tsjechië onder grote druk te zetten en de Tsjechen behielden in grote delen van de tweede helft knap de controle over de wedstrijd, met als het punt vast te houden zn op vier punten te komen in Groep D. Dat doel werd gehaald. Voor Kroatië staat in de laatste speelronde nog een grote uitdaging te wachten: dinsdagavond moet op Hampden Park van Schotland gewonnen worden om de achtste finale nog te kunnen bereiken. Schotland speelt zo op Wembley nog tegen Engeland (aftrap 21.00 uur).