Liverpool swingt na moeizame start alsnog langs Stoke City

Liverpool is weer de nummer twee in de Premier League. In eigen huis werd er dinsdagavond na een zwakke start toch overtuigend gewonnen van Stoke City: 4-1. Erik Pieters had een groot aandeel in de openingstreffer van Stoke, waar Ibrahim Afellay na acht maanden zijn rentree maakte.

Stoke begon uitstekend en drukte Liverpool in de beginfase naar achteren. In de twaalfde minuut kwamen The Potters op voorsprong. Stoke-spits Peter Crouch (ex-Liverpool) won een kopduel, waarna Liverpool de bal zwak wegwerkte. De sterk spelende Pieters pikte de bal op, haalde de achterlijn en slingerde het leer voor het doel. Vervolgens was de op het oog houdbare kopbal van Jonathan Walters Liverpool-doelman Simon Mignolet te machtig.

Kort daarna was Joe Allen dicht bij de 0-2, maar de ex-speler van Liverpool stuitte op Mignolet. Die kans leek Liverpool, met Georginio Wijnaldum in de basis, wakker te schudden. De ploeg van manager Jürgen Klopp begon een hoger tempo te hanteren en nam het heft in handen. Elf minuten voor rust leverde dat offensief de gelijkmaker op. Adam Lallana ontving de bal in het strafschopgebied van Stoke en passeerde doelman Lee Grant. Daarmee was de koek voor rust nog niet op. Roberto Firmino was in de 43ste minuut de gevierde man. De Braziliaan schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak via de binnenkant van de twee palen: 2-1.

Roberto Firmino viert zijn 2-1. De aanvaller van Liverpool werd op kerstavond nog aangehouden terwijl hij beschonken achter het stuur zat. De Braziliaan moet op 31 januari voor de rechter verschijnen. Die dag speelt Liverpool ook het duel met lijstaanvoerder Chelsea.

Na een uur besliste Liverpool het duel. Na een voorzet van Divock Origi gleed Gianelli Imbula de bal in het eigen doel: 3-1. Stoke, met naast Pieters ook Bruno Martins Indi negentig minuten binnen de lijnen, had geen weerwoord meer. Via invaller Daniel Sturridge, nog geen minuut in het veld, werd het twintig minuten voor tijd 4-1.

Afellay
Voor het eerst sinds 18 april maakte Afellay weer deel uit van de selectie van Stoke. De dertigjarige middenvelder stond lang aan de kant met een knieblessure, maar sloot onlangs weer aan bij de selectie van manager Mark Hughes. Tegen Liverpool mocht hij een kwartier voor tijd zijn rentree maken en was hij gevaarlijk met een schot van afstand.

Door de zege lost Liverpool Manchester City weer af als nummer twee in de Premier League. The Reds hebben na achttien wedstrijden veertig punten, zes minder dan koploper Chelsea. Op oudjaarsdag neemt Liverpool het op tegen Manchester City (aftrap 18.30 uur). Stoke is de nummer dertien met 21 punten uit achttien wedstrijden. The Potters moeten zaterdag weer vol aan de bak, want dan wacht een uitwedstrijd tegen Chelsea (aftrap 16.00 uur).