Liverpool slaat terug na ellendige openingsminuut tegen Tottenham

Liverpool heeft zondag de voorsprong op Manchester City hersteld tot zes punten. Door een dramatische eerste minuut tegen Tottenham Hotspur moest de ploeg van ver komen, maar na rust eigende Liverpool zich toch de zege toe.

Liverpool
Liverpool
2 - 1
Tottenham Hotspur

De reprise van de Champions League-finale van 1 juni kende een daverende start, al was het niet de start waar het leeuwendeel van de fans op Anfield op hoopte. Heung-Min Son snelde na iets meer dan 40 seconden weg aan de linkerkant, sneed naar binnen en loste een schot dat via Dejan Lovrens hoofd op de paal eindigde. In de rebound kopte Harry Kane uiterst alert binnen (0-1).

Na die snelle openingstreffer deed Liverpool verwoede pogingen door het defensieve blok van Tottenham te breken, maar The Reds kregen de muur lange tijd niet geslecht. Eerst werkte Sadio Mané de bal over en daarna stond Paulo Gazzaniga herhaaldelijk in de weg: de doelman keerde pogingen van Mohamed Salah en Roberto Firmino, tikte met de vingertoppen een kopbal van Virgil van Dijk over en ranselde een afstandsschot van Trent Alexander-Arnold uit zijn doel.

Harry Kane kopte Tottenham Hotspur al in de eerste minuut op voorsprong.

De storm ging daarna liggen. Tottenham deed hard zijn best Liverpool niet in zijn spel te laten komen door tijdig te storen in de opbouw en waar mogelijk de spelhervattingen van de thuisclub te vertragen. Met die werkwijze werd de rust succesvol bereikt. De eerste drie minuten van de tweede helft waren al meteen weer opwindend met kansen voor beide doelen: Gazzaniga hield Firmino af van scoren en aan de overzijde trof Son de lat na een uithaal.

Een paar minuten daarna kreeg Liverpool loon naar werken. De constante druk werd Tottenham teveel en aanvoerder Jordan Henderson passeerde Gazzaniga in het zestienmetergebied met een diagonaal schot. Voor de middenvelder was het zijn eerste doelpunt sinds lange tijd: Anfield nam het dankbaar aan en spoorde Liverpool aan op weg naar een overwinning.

Die zege kwam er ook, met dank aan Serge Aurier. De back trapte Mané in het zestienmetergebied onhandig op de kuit en moest dat bekopen met een penalty. Salah ontfermde zich over de bal en schoot die onberispelijk binnen in de rechterhoek. Hij schonk Liverpool daarmee de voorsprong en die hield de ploeg tot het einde toe vast.

Georginio Wijnaldum stond zijn plaats gaandeweg de tweede helft af aan James Milner. De Nederlander zag vanaf de kant hoe Tottenham er niet meer serieus aan te pas kwam. Een intikker van Kane werd geschrapt wegens buitenspel en Alisson hield de positieve stand intact met een late poging op een schot van Son.