Liverpool slaat met trefzekere Wijnaldum aanval op finaleticket af

De Champions League-finale van 26 mei in Kiev gaat tussen Real Madrid en Liverpool. The Reds plaatsten zich woensdagavond door AS Roma uit te schakelen. Na de 5-2 zege in Engeland van vorige week was de 4-2 nederlaag in Rome voldoende voor de formatie van manager Jürgen Klopp (6-7 over twee duels). Georginio Wijnaldum scoorde voor de bezoekers.

In de wetenschap dat het minimaal drie keer moest scoren, ging Roma voortvarend van start. De eerste kans werd al na 47 seconden genoteerd. Daarmee leek de toon gezet, maar Liverpool kwam enkele minuten later juist op simpele wijze op voorsprong. Radja Nainggolan leverde de bal op knullige wijze in bij Roberto Firmino en de bezoekers bleken genadeloos. De Braziliaan gaf op tijd af op Sadio Mané, die koeltjes afrondde. Het betekende voor Roma het allereerste tegendoelpunt in een thuiswedstrijd in de Champions League dit seizoen.

De vooraf zo hoopvolle Romeinen kregen daarmee een vroege dreun te verwerken, maar gaven niet op. Na een kwartier lag de bal er namelijk aan de andere kant in, zij het met een beetje geluk. Een voorzet vanaf de rechterflank werd teruggekopt bij de tweede paal. Liverpool-verdediger Dejan Lovren poogde de bal ver weg te schieten, maar raakte ploeggenoot James Milner, via wie de bal in het eigen doel belandde. Opnieuw waren drie doelpunten voldoende voor Roma.

De thuisploeg ging voor meer, maar het was Liverpool dat de grootste mogelijkheden kreeg. Zo vuurde Mané naast en stuitte de aanvaller even later op doelman Alisson Becker. Uiteindelijk zorgde niet Mané, Firmino of Mohamed Salah, maar Wijnaldum voor 1-2. Edin Dzeko probeerde een hoge bal weg te koppen na een corner voor Liverpool, maar doordat hij een duw kreeg, belandde de bal via zijn hoofd bij Wijnaldum. De Nederlandse middenvelder maakte daar dankbaar gebruik van en kopte raak. Zo ging Roma de rust in wetende dat er in de tweede helft minimaal vier keer moest worden gescoord.

Toch liet Roma het er in de tweede helft niet bij zitten. Al vroeg was het raak voor de thuisploeg. Keeper Loris Karius stompte een schot van Stephan El Shaarawy weg, maar bracht daardoor Dzeko wel in scoringspositie. De spits faalde niet in de rebound: 2-2. Vervolgens hield Roma de druk erop. Na knullig wegwerken van Trent Alexander-Arnold waagde Lorenzo Pellegrini een poging, waarbij de verdediger de bal met zijn hand raakte. Later zat Karius mis bij een voorzet van Aleksandar Kolarov en kwam Liverpool weer goed weg.

Vervolgens ging de Romeinse storm grotendeels liggen. Karius bracht redding op een poging van Dzeko en de tijd begon steeds meer te dringen voor Roma. De thuisploeg kwam nog wel op een 3-2 voorsprong via Nianggolan, die met nog een paar minuten op de klok van afstand uithaalde en zijn fout uit de eerste helft enigszins goedmaakte. Vervolgens kreeg Roma in de allerlaatste minuut een strafschop na een handsbal van Ragnar Klavan. Nainggolan schoot raak, maar de 4-2 kwam voor Roma te laat.

Voor Liverpool is het de eerste keer sinds 2007 dat de club in de finale van de Champions League staat. In het seizoen 2006/07 was AC Milan in de eindstrijd met 2-1 te sterk.