Liverpool schudt Benfica na doelpuntenfestijn op Anfield van zich af

Liverpool heeft zich na een spektakelstuk tegen Benfica verzekerd van een plek bij de laatste vier in de Champions League. Op Anfield vielen woensdagavond zes (goedgekeurde) doelpunten, aan beide kanten drie. Vanwege de 1-3 zege van vorige week gaat Liverpool naar de halve finale.

Liverpool
Liverpool
3 - 3
Benfica
Benfica

Liverpool verdedigde woensdag een voorsprong van twee goals en voor Klopp was die marge voldoende om Trent Alexander-Arnold, Van Dijk, Andy Robertson, Fabinho, Thiago Alcântara, Mohamed Salah én Sadio Mané te sparen voor de topper van zaterdag tegen Manchester City, in de halve finale van het FA Cup-toernooi. Het zal Benfica extra geprikkeld hebben, maar de ploeg die in de vorige ronde Ajax elimineerde was niet bij machte om de gok van Klopp af te straffen.

Ibrahima Konaté gaf woensdag het startschot voor een doelpuntrijke avond. De verdediger maakte vorige week in Lissabon zijn eerste goal in het Liverpool-shirt en scoorde woensdag opnieuw tegen Benfica, deze keer door raak te koppen uit een hoekschop van voormalig Willem II'er Konstantinos Tsimikas. Darwin Núñez leek haast direct hierna voor de gelijkmaker te zorgen, maar zijn doelpunt (een fraaie stift) werd afgekeurd vanwege buitenspel. Luis Diáz en Roberto Firmino misten vervolgens goede kansen op een tweede Liverpool-treffer.

Door deze gemiste mogelijkheden kon Benfica een klein kwartier voor rust alsnog langszij komen. James Milner bezorgde de bal bij het verdedigen onbedoeld bij Gonçalo Ramos, die Alisson Becker kansloos liet. Serdar Gözübüyük hoorde van VAR Pol van Boekel dat er van buitenspel geen sprake was en dus mocht Benfica deze treffer wél vieren. De Portugezen geloofden na de in de schoot geworpen gelijkmaker weer in een comeback, maar slaagden er niet in om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Firmino liet een grote kans op de 2-1 liggen door voor een passje naar Diáz te kiezen. Die pass werd onderschept en dus was 1-1 de ruststand.

Met Roman Yaremchuk als invaller binnen de lijnen hoopte Benfica in de tweede helft gevaarlijker te kunnen worden. Liverpool bleef echter de bovenliggende partij en herstelde tien minuten na rust zijn voorsprong. Jan Vertonghen leverde de bal bij het uitverdedigen in bij Jota, wiens mislukte schot werd verlengd door Firmino. Direct hierna kwamen Thiago, Fabinho en Salah in het veld. Zij kregen zo richting zaterdag toch nog wat wedstrijdminuten in de benen.

Firmino maakte een minuut of acht na de entree van het trio zijn tweede goal van de avond, door uit een vrije trap van Tsimikas te scoren met een volley. Dat betekende het einde aan het laatste beetje spanning dat nog in de wedstrijd zat. Het betekende niét dat Benfica de handdoek in de ring wierp. Invaller Yaremchuk maakte de 3-2 en via Núñez werd het zelfs nog 3-3. Even later voorkwam Alisson met een geweldige redding nóg een goal van Núñez en in de extra tijd ging de vlag omhoog toen de Benfica-spits scoorde. Het bleef daardoor bij 3-3.

Zo won Liverpool dus niet nog eens van Benfica, maar pakte het wel het ticket voor de volgende ronde. In de halve finale van de Champions League is Villarreal de tegenstander van The Reds.