Liverpool blijft dromen: geen Engelse ploeg streed langer om de quadruple

Reacties

In Engeland gaat het nu al een tijdje over een mogelijke quadruple voor Liverpool, dat dinsdag in Spanje een volgende stap richting de heilige graal zette. Het vertrouwen van de fans in het schrijven van historie is gerechtvaardigd: in de geschiedenis bleef immers nog nooit een Engelse ploeg zó lang in de race voor vier hoofdprijzen in een seizoen.

Liverpool blijft dromen: geen Engelse ploeg streed langer om de quadruple
© Pro Shots
Villarreal
Villarreal
2 - 3
Liverpool
Liverpool

Liverpool is bezig aan een geweldig voetbaljaar, waarin het al 43 wedstrijden wist te winnen. Dankzij de vele overwinningen is de unieke prestatie van het winnen van vier hoofdprijzen in één seizoen nog steeds mogelijk.

Liverpool won al de League Cup, door na strafschoppen Chelsea te verslaan, en neemt het op 14 mei in de FA Cup-finale opnieuw op tegen de ploeg van Thomas Tuchel. The Reds plaatsten zich dinsdag voor de eindstrijd van de Champions League en zijn in de Premier League nog volop in de race voor de landstitel. Met nog vier competitiewedstrijden te gaan heeft Liverpool maar één punt minder dan koploper Manchester City.

Dat Liverpool op de derde dag van mei nog mag dromen van de quadruple is al heel bijzonder. Geen ploeg uit Engeland bleef ooit zo laat in het seizoen nog meedoen om alle prijzen, zocht Sky Sports uit. Voor dit seizoen was het Chelsea uit 2006/07 de ploeg die het dichtst bij de quadruple kwam. De ploeg van José Mourinho werd toen op 1 mei in de halve finale van de Champions League echter uitgeschakeld door Liverpool. Chelsea werd uiteindelijk ook geen kampioen, maar eindigde als tweede.

Manchester United deed in het seizoen 2008/09 een poging om geschiedenis te schrijven, maar werd in de halve finale van het FA Cup-toernooi uitgeschakeld door Everton. Later verloor de ploeg van Sir Alex Ferguson ook de Champions League-finale tegen Barcelona. Het Manchester City van Pep Guardiola heeft al een paar keer reikhalzend naar de quadruple uitgekeken, maar steeds weer bleek het niet haalbaar te zijn. In 2018/19 en vorig seizoen ging het voor City in april mis.

engelse quadruple-pogingen

League Cup FA Cup Landstitel Champions League Einde Quadruple-droom
Liverpool (21/22) Gewonnen ? ? ? ?
Chelsea (06/07) Gewonnen Gewonnen Nee Halve finale 1 mei
Man Utd (08/09) Gewonnen Halve finale Ja Tweede 19 april
Man City (18/19) Gewonnen Gewonnen Ja Kwartfinale 17 april
Man City (20/21) Gewonnen Halve finale Ja Tweede 17 april

Liverpool is eigenlijk nooit eerder in de buurt gekomen van een quadruple. Het FA Cup-toernooi was vaak de achilleshiel van The Reds, die in het seizoen 1982/83 nog het verst kwamen in de missie om eens vier hoofdprijzen in een jaar te winnen. Destijds vervloog de droom echter al op 20 februari. Het onderstreept nog maar eens hoe uniek het is wat de huidige ploeg van Klopp presteert. In de eerste twee seizoenen van Klopp bij Liverpool was de quadruple al in september (!) niet meer haalbaar.

Tot dusver is er pas één ploeg geweest die vier hoofdprijzen in één seizoen wist te winnen. Die ploeg kwam uit Schotland: Celtic won in het seizoen 1966/67 de Schotse landstitel, de Schotse beker, de Schotse League Cup én de Europa Cup 1. Ploegen als Real Madrid, Barcelona, Bayern München en Juventus zijn sowieso kansloos voor de quadruple, omdat er in Spanje, Duitsland en Italië maar één bekertoernooi is.

In Frankrijk zijn er wél twee bekertoernooien en Paris Saint-Germain had twee jaar geleden bijna de quadruple te pakken. In de Champions League-finale verloor de ploeg van Tuchel echter van Bayern. Zodoende zit Celtic nog in zijn eentje op de troon. Brengt Liverpool daar dit jaar verandering in?

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.