Liverpool bewijst specialiteit in kraker, El Ghazi baalt van veerkracht Arsenal

Liverpool is ook na de zware uitwedstrijd bij Chelsea nog foutloos in dit Premier League-seizoen. De ploeg van Jürgen Klopp is erg sterk in standaardsituaties en die specialiteit was ook zondag op Stamford Bridge weer beslissend. Elders in Londen won Arsenal met tien man van Aston Villa.

Chelsea
Chelsea
1 - 2
Liverpool
Liverpool

Liverpool liet in de eerste vijf speelronden geen punt liggen, maar had toch wat goed te maken in de uitwedstrijd bij Chelsea, na de 2-0 nederlaag in de Champions League bij Napoli. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum hadden een basisplaats in Londen en zij zagen Trent Alexander-Arnold na een rommelige openingsfase voor de openingstreffer zorgen. Mohamed Salah rolde een vrije trap op een gevaarlijke plek klaar voor de rechtsback, die verwoestend uithaalde en in de korte hoek raak schoot.

Chelsea moest in de achtervolging en kwam dicht bij de gelijkmaker toen Tammy Abraham na een geweldige pass van Andreas Christensen oog in oog met Adrián kwam te staan. De keeper van Liverpool kwam als winnaar uit dit duel. De thuisploeg bleef hierna druk zetten en scoorde via César Azpilicueta. Dit doelpunt werd echter afgekeurd omdat de VAR constateerde dat Mason Mount in de opbouw net buitenspel stond.

Niet lang na het geannuleerde feestje verdubbelde Liverpool zijn voorsprong. Andy Robertson slingerde de bal uit een vrije trap voor het doel en daar won Roberto Firmino het kopduel: 0-2. Voor Liverpool betekende dit het 34ste competitiedoelpunt uit een standaardsituatie sinds de start van het vorige seizoen. Dat zijn er minstens zeven meer dan alle andere ploegen uit de Premier League.

In de tweede helft kreeg Liverpool direct goede kansen om verder uit te lopen. Een volley van Firmino uit een hoekschop werd gekeerd door Kepa Arrizabalaga en Sadio Mané kopte uit een voorzet van Fabinho naast. Chelsea antwoordde met gevaarlijke momenten van Abraham en N'Golo Kanté, die de bal allebei net niet tussen de palen kregen. Twintig minuten voor tijd was laatstgenoemde bij zijn volgende poging wel trefzeker. Het schot van Kanté, na een fraaie individuele actie, belandde buiten het bereik van Adrián in de bovenhoek.

De spanning was weer helemaal terug en langs de lijn was Klopp er duidelijk niet gerust op. De coach bracht James Milner in de ploeg voor Mané, die geblesseerd uitviel, en zag Chelsea in de slotfase nog grote kansen krijgen via Michy Batshuayi, Jorginho en Mount. Zij slaagden er echter niet in om Adrián te passeren en dus is Liverpool ook na zes speelronden nog zonder puntenverlies.

Arsenal
Arsenal
3 - 2
Aston Villa
Aston Villa

Arsenal begon het seizoen in de Premier League goed, met twee overwinningen, maar vervolgens kwam de klad erin. De ploeg van Unai Emery verloor met 3-1 van Liverpool, verspeelde punten tegen Tottenham Hotspur en Watford (beide 2-2) en leek zondag in eigen huis tegen promovendus Aston Villa ook niet tot een zege te komen. Uiteindelijk kwam echter alles goed voor Arsenal, dat zo een streep door een glansrol van Anwar El Ghazi zette. Uit de perfect indraaiende voorzet van de Nederlander tikte John McGinn in de twintigste minuut de 0-1 binnen.

Het doelpunt kwam uit de lucht vallen, want Arsenal was in de eerste twintig minuten de betere ploeg geweest. Ook na de treffer van McGinn bleef de gastheer dominant. De druk op het doel van Villa was hevig, maar de kansen op een goed resultaat werden verkleind toen Ainsley Maitland-Niles vijf minuten voor rust zijn tweede gele kaart pakte. Bukayo Saka werd voor de tweede helft geslachtofferd en maakte plaats voor Calum Chambers. Een opvallende wissel, want Saka was voor rust de beste man aan de kant van Arsenal.

Met tien tegen elf kwam Arsenal een klein kwartier in de tweede helft op gelijke hoogte. Björn Engels veroorzaakte met een overtreding op Matteo Guendouzi een penalty en die werd benut door recordaankoop Nicolas Pépé. Lang kon Arsenal niet van deze goal genieten, want Villa herstelde zijn voorsprong razendsnel. Jack Grealish passeerde drie tegenstanders en legde de bal op een presenteerblaadje voor Wesley: 1-2. Tussen de twee doelpunten zaten slechts 89 seconden.

Arsenal moest opnieuw beginnen en kreeg grote kansen op de gelijkmaker, bijvoorbeeld voor Pierre-Emerick Aubameyang. Het was echter niet de topschutter, maar invaller Chambers die voor de 2-2 zorgde. De verdediger werd bij de tweede paal gevonden door Guendouzi en tikte binnen. Arsenal wilde hierna meer en trok de wedstrijd naar zich toe met een benutte vrije trap van Aubameyang. Zo komen The Gunners op de vierde plaats in de Premier League terecht.