Liverpool beleeft dramatische generale voor clash met Ajax

Liverpool is er zaterdag niet in geslaagd om te winnen van Brighton & Hove Albion. De ploeg van manager Jürgen Klopp leek op weg naar een krappe zege nadat de thuisploeg een strafschop had gemist, maar kreeg in de extra tijd het deksel op de neus in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Ajax.

Brighton & Hove Albion
1 - 1
Liverpool
Liverpool

Liverpool had na de verrassende nederlaag in de Champions League tegen Atalanta Bergamo (0-2) iets goed te maken en kon de druk leggen bij Tottenham Hotspur, dat zondag de kraker bij Chelsea afwerkt. The Reds deden dat met onder anderen Takumi Minamino en Diogo Jota in de basis, terwijl Joël Veltman mocht starten bij Brighton. Zij zagen Mohamed Salah en Aaron Connolly voor de eerste mogelijkheden zorgen.

Openingstreffer
Na twintig minuten kwam de wedstrijd meer los nadat de bal op de stip ging voor Brighton. Jongeling Neco Williams haalde Connolly neer, maar werd gespaard door Neal Maupay. Hij schoot vanaf elf meter naast het doel, waardoor het 0-0 bleef. De VAR stak even later een stokje voor de openingstreffer van Liverpool. Salah wipte de bal over doelman Mathew Ryan, maar bleek na het zien van de beelden enkele centimeters buitenspel te staan toen hij de bal aangespeeld kreeg van Roberto Firmino.

Klopp zag dat het niet vanzelf ging in het Amex Stadium en bracht in de rust de ervaren Jordan Henderson voor penaltyschlemiel Williams. Na een uur leverde dat een beloning op. Salah speelde Jota aan, die zichzelf vrijspeelde door twee tegenstanders uit te kappen en schoot in de korte hoek raak voor de 0-1. Zo maakte de Portugees zijn negende treffer van het seizoen en stond Liverpool op voorsprong, hoewel het spel niet altijd even overtuigend was. Achterin waren de bezoekers bij vlagen kwetsbaar.

Blessureleed
Na de 0-1 wekte Brighton verbazing met de wissel van Adam Lallana. De aanvallende middenvelder die vorig seizoen nog bij Liverpool speelde kampte met een liesblessure en viel na 63 minuten in voor Connolly. Dat bleek te vroeg te zijn, want acht minuten later liep Lallana alweer de catacomben in. Alireza Jahanbakhsh kwam voor hem in de ploeg. Ook Klopp kreeg daarna nog te maken met blessureleed. De manager van Liverpool sprak zich al vaker uit over het moordende schema en zag James Milner met nog een kwartier op de klok uitvallen.

In aanloop naar de clash met Ajax van komende dinsdag in de Champions League betekende dat weer een tegenvaller voor Liverpool. De frustratie bij Klopp nam in de slotfase toe. Opnieuw werd een treffer namelijk afgekeurd vanwege buitenspel. Invaller Sadio Mané werkte de bal binnen uit een vrije trap van Andy Robertson, maar stond kort daarvoor buitenspel. Vervolgens kreeg Brighton in de extra tijd weer een strafschop vanwege een overtreding van Robertson op Danny Welbeck. Pascal Gross nam plaats achter de bal en schoot in tegenstelling tot Maupay wel raak: 1-1. Zo werkte Liverpool met een nieuwe dreun toe naar de Champions League-wedstrijd tegen Ajax.