Lijnders na droomdebuut nu keihard onderuit met NEC

Fortuna Sittard blijft de lijstaanvoerder in de Jupiler League. NEC had maandagavond de kans om de eerste plek over te nemen, maar ging hard onderuit bij FC Oss. Een kolderiek eigen doelpunt betekende de inleiding voor een vervelende avond voor de Nijmegenaren: 3-0.

FC Oss - NEC 3-0
Pepijn Lijnders kende afgelopen vrijdag nog een droomdebuut als hoofdtrainer van NEC, met een 5-1 overwinning op Go Ahead Eagles, maar maandagavond had de oefenmeester geen reden tot juichen. Al in de vierde minuut zag hij zijn ploeg op achterstand komen tegen FC Oss, door een enorme keepersfout van Joris Delle. Hij kon een ongevaarlijke voorzet eenvoudig pakken, maar liet de bal toch slippen. Frank Sturing was vervolgens zo ongelukkig dat hij een eigen goal maakte.

Anass Achahbar kreeg al vijf minuten later een enorme kans op de gelijkmaker, maar waar de spits vrijdag nog een hattrick maakte, daar had hij het vizier ditmaal niet op scherp staan. Dat bracht Oss in staat om na een klein halfuur de marge te verdubbelen. De steekpass van Dean van der Sluys op Istvan Bakx was perfect en met het afronden van de Oss-aanvaller was ook niets mis: 2-0.

NEC zat nu echt in de problemen en kreeg opnieuw een grote kans om tot scoren te komen, maar ditmaal miste Kevin Jansen oog in oog met Oss-doelman Xavier Mous: Jansen schoof de bal naast. Een schot van afstand van Achahbar was vervolgens een eenvoudige prooi voor Mous en dus ging Oss met een riante voorsprong rusten. Zoals verwacht kon worden voerde NEC de druk in de tweede helft op en hadden de bezoekers veelvuldig balbezit.

Er kwamen ook wel mogelijkheden voor NEC, maar invaller Ted van de Pavert kon een corner net niet het beslissende tikje geven, Achahbar schoot tegen een medespeler aan en Ferdi Kadioglu was ook niet gelukkig in de afronding. Uit een tegenaanval kwam Oss vervolgens een ruim kwartier voor tijd op 3-0: het schot van Thijs van Pol werd van richting veranderd door Sturing, waardoor Delle kansloos was.

Kort voor het einde kwam Oss nog met tien man te staan, vanwege een rode kaart voor invaller Mats Grotenbreg, maar voor NEC was er toen al niet meer genoeg tijd om daarvan te kunnen profiteren. De ploeg van Lijnders blijft door de verrassende nederlaag op 43 punten steken, één minder dan koploper Fortuna. Oss is naar de zevende plek van de ranglijst gestegen.

Jong AZ - SC Cambuur 0-1
Rens van Eijden stond in de verdediging bij Jong AZ, dat in de tweede helft het hoofd moest buigen tegen SC Cambuur. Nigel Robertha had de score namens de bezoekers eigenlijk al in de negende minuut moeten openen, maar hij wist de lage voorzet van Kevin van Kippersluis niet goed te raken, waardoor de kans verloren ging. Dit was direct de grootste mogelijkheid van de eerste helft, die redelijk in evenwicht was.

Jong AZ kwam goed uit de kleedkamer voor de tweede helft en Kai Koreniuk en Mees Hoedemakers kregen de eerste kansen, maar Cambuur-doelman Erik Cummins liet zich niet passeren. Aan de overkant viel na een uur spelen vervolgens de openingstreffer: Xander Houtkoop scoorde met een prachtig stiftje. Jong AZ ging hierna nog wel in de achtervolging, maar zonder succes, waardoor Cambuur de punten mee naar huis nam. De Leeuwarders staan dertiende in de Jupiler League; Jong AZ vinden we terug op de negentiende plaats.