NEC swingt bij debuut Lijnders, Cambuur klopt De Graafschap

Reacties

Pepijn Lijnders heeft een uiterst succesvol debuut beleefd als trainer van NEC. De formatie uit Nijmegen versloeg vrijdagavond Go Ahead Eagles bij de herstart van de Jupiler League. SC Cambuur zette De Graafschap opzij.

NEC swingt bij debuut Lijnders, Cambuur klopt De Graafschap

NEC - Go Ahead Eagles 5-1
NEC verraste ruim een week geleden met de aanstelling van Lijnders, die met zijn 34 jaar in één klap de jongste trainer in het Nederlandse betaald voetbal werd. Door de komst van Lijnders pakte Adrie Bogers de functie op waarvoor hij in eerste instantie was aangesteld, die van assistent.

De toeschouwers in De Goffert zagen in de beginfase een open duel, met kansen over en weer. Het was NEC dat de score opende. Na een prachtige assist van Ferdi Kadioglu hoefde Anass Achahbar de bal alleen nog maar in te tikken. Het teleurstellend presterende Go Ahead Eagles liet zich zeker niet onbetuigd en trok na 23 minuten de stand ook gelijk. Winteraanwinst Aaron Nemane schoot knap binnen met links. Toch was het NEC dat de kleedkamer opzocht met een voorsprong op zak. Na een mooie aanval rondde Kadioglu af.

Vlak na de hervatting veerden de NEC-supporters opnieuw op. Jari Schuurman was het eindstation van een razendsnelle counter en leek de thuisploeg al in veilige haven te brengen. Na de 3-1 knakte er wat bij Go Ahead Eagles, dat NEC razendsnel naar 5-1 zag uitlopen. Tot twee keer toe was Achahbar trefzeker, die daarmee zijn hattrick completeerde. Meer leed bleef Go Ahead Eagles, dat de aansluiting met de middenmoot verliest, bespaard. NEC staat door de zege van Fortuna Sittard nog altijd tweede, maar heeft nog een wedstrijd tegoed.

SC Cambuur - De Graafschap 3-2
De twee clubs die in 2016 degradeerden uit de Eredivisie beleefden beide een wisselvallige eerste seizoenshelft. De tegenwind bij SC Cambuur was nog groter dan die bij De Superboeren, die in elk geval goede papieren hebben om de play-offs te bereiken. De Graafschap brak al vroeg de ban via Sjoerd Ars, die raak kopte op aangeven van Daryl van Mieghem. SC Cambuur voerde de druk op en dat leidde halverwege de eerste helft tot de 1-1 van Nigel Robertha. Bij het scheiden van de markt werd het zelfs 2-1 door een van richting veranderde vrije trap van Xander Houtkoop.

Uit een vrije trap van diezelfde Houtkoop liet Robertha zes minuten na rust de derde SC Cambuur-treffer aantekenen. Als gevolg van een eigen doelpunt van Robbert Schilder keerde de spanning terug, maar SC Cambuur hield stand. Vlak voor tijd incasseerde De Graafschap-speler Sven Nieuwpoort nog zijn tweede gele kaart.

Jong PSV - Helmond Sport 1-2
Na een aarzelende seizoenstart kwam Jong PSV in de weken voor de winterstop beter voor de dag. Tegen provinciegenoot Helmond Sport werd die opmars niet voortgezet, ondanks een hoopgevende start. De openingstreffer kwam namelijk van de voet van Matthias Verreth, die koelbloedig bleef na een overstapje van Joël Piroe. Na de hervatting ging Helmond Sport erop en erover dankzij doelpunten van Jordy Thomassen en Steven Edwards. Bij Jong PSV ontbraken verschillende vaste waarden: zij maken thans deel uit van de selectie van het 'grote' PSV dat op trainingskamp is in de Verenigde Staten.

RKC Waalwijk - Jong AZ 1-0
Net als NEC voerde ook RKC Waalwijk een trainerswissel door in de winterstop. Hans de Koning nam het stokje bij de laagvlieger over van Peter van den Berg. Om van een De Koning-effect te spreken is het wellicht nog te vroeg, maar RKC Waalwijk zette in elk geval Jong AZ opzij. Een goal van routinier Serginho Greene scheidde de partijen.

FC Volendam - FC Oss 3-1
Voor de winterstop krabbelde het dramatisch aan de competitie begonnen FC Volendam al langzaam op. Het Andere Oranje probeert die stijgende lijn door te trekken en begon vrijdag in elk geval goed aan 2018. FC Oss werd eenvoudig opzij gezet. Het absolute hoogtepunt van de avond was de 3-0 van Nick Runderkamp, die van zo'n veertig meter afstand scoorde. Daarvoor hadden Nick Doodeman en Enzo Stroo al het net gevonden namens de thuisploeg. FC Oss redde in de slotfase via Dean van der Sluys de eer.

Overige uitslagen
FC Den Bosch - Almere City FC 1-3
FC Eindhoven - FC Emmen 2-1
Jong FC Utrecht - FC Dordrecht 0-2
MVV Maastricht - Telstar 0-0
Fortuna Sittard - Jong Ajax 2-1

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.