Lewandowski na recordstart op koers om het onmogelijke te presteren

Reacties

In Nederland hebben we de Coen Dillen-index, in Duitsland heeft Gerd Müller het record van meeste Bundesliga-goals in één seizoen in handen. De Bayern München-legende maakte in het seizoen 1971/72 het historische aantal van veertig goals, een record dat altijd onhaalbaar werd geacht. Tot Robert Lewandowski er dertien inschoot in de eerste negen speelrondes.

Lewandowski na recordstart op koers om het onmogelijke te presteren
© Pro Shots

De Poolse spits vestigde zaterdag tegen Union Berlin (2-1) een nieuw record door ook in het negende competitieduel vanaf de seizoenstart weer te scoren en schoot daardoor Pierre-Emerick Aubameyang uit de boeken. De Gabonese spits, inmiddels actief voor Arsenal, scoorde in het seizoen 2015/16 namens Borussia Dortmund in de eerste acht Bundesliga-wedstrijden van het seizoen.

Dat Lewandowski het record van zijn voormalige rivaal om de topscorerstitel te pakken heeft, maakte hem blij. Maar meer ook niet. De reactie van de 31-jarige goalgetter na afloop was typerend: 'Ik ben er blij mee, maar ik lees dat allemaal niet en ik wil het eigenlijk ook niet horen. Ik denk niet aan hoeveel goals ik heb gemaakt en ben niet bezig met records. Ik moet gefocust blijven', zei hij tegen Sky.

Juist die instelling maakt dat het altijd onhaalbaar geachte record van Müller misschien toch niet zo onhaalbaar is. Dat is althans de mening van oud-spits Giovane Elber, die zelf nooit verder kwam dan 21 competitiegoals in één seizoen voor Bayern. 'Ik dacht altijd dat niemand het record van Gerd Müller kon verbreken. Maar nu denk ik: Robert zou het kunnen!', citeert Bild de Braziliaan.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lewandowski zou, als hij zijn huidige moyenne van 1,4 doelpunt per competitieduel handhaaft, aan het einde van het seizoen op 49,1 goals staan. Dat ongelooflijke aantal lijkt niet haalbaar en niet realistisch, maar het onderschrijft de uitspraak van trainer Niko Kovac dat de Poolse spits, in de seizoenen 2015/16 en 2016/17 goed voor dertig competitiegoals, in de vorm van zijn leven verkeert.

Neven Subotic ondervond het zaterdag aan den lijve. 'Hij is van wereldklasse', zei de verdediger van Union Berlin, die bij Borussia Dortmund nog met Lewandowski samenspeelde van 2010 tot en met 2014. 'Bij alles wat hij doet heeft hij overzicht. Hij bewijst elke dag weer dat hij een van de beste spitsen ter wereld is', zei de dertigjarige mandekker uit Servië tegen Kicker.

Humor
Zaterdag kwam er ook een beetje geluk kijken bij zijn doelpunt tegen Union. Lewandowski wilde de bal eigenlijk afspelen, maar raakte een verdediger en kon vervolgens doorlopen richting het doel en uithalen. Thomas Müller zag er de humor wel van in. 'Hij heeft de tegenstander op onnavolgbare wijze te kijk gezet, het was bijna pijnlijk. Nee zonder dollen, ik hoop dat zijn serie nog lang doorgaat.'

In dat geval komt het tot nu altijd onhaalbaar geachte record van Müller mogelijk echt in gevaar. Opmerkelijk genoeg stond Der Bomber in het seizoen 1971/72 na negen duels pas op drie goals. Twee seizoenen eerder schoot Müller wel uit de startblokken door in de eerste vijftien officiële duels te scoren, een clubrecord. Dat record is voor Lewandowski, die nu op dertien staat, al in zicht.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.