Lens van onschatbare waarde voor Besiktas

Besiktas doet weer volop mee voor een plek in de knock-outfase in de Europa League. Aan de hand van een uitblinkende Jeremain Lens boekte de Turkse club een zwaarbevochten zege op Sarpsborg. Quincy Promes ging als basisspeler van Sevilla onderuit bij Standard Luik.

Sarpsborg 08
2 - 3
Beşiktaş
Beşiktaş

Het Europese seizoen van Besiktas wilde met slechts vier punten uit de eerste vier wedstrijden al niet vlotten en in Noorwegen leek het er lang niet beter op te worden. Ryan Babel ontbrak nadat hij door Besiktas werd gestraft vanwege een omstreden Instagram-bericht en basisklant Lens zag zijn ploeg binnen zes minuten op een 2-0 achterstand staan. Bij de eerste steekpass was Muhammed Rashas de defensie van Besiktas al te snel af. Ook Loris Karius werd geklopt, waardoor de weg naar het doel vrij was: 1-0.

Voor Karius werd de wedstrijd al snel nog minder leuk, want hij werd 'slachtoffer' van een prachtgoal van Tobias Heintz. De middenvelder van Sarpsborg zag de Liverpool-huurling te ver voor zijn doel staan en waagde van afstand een poging. De bal zeilde over Karius heen en landde op tijd om in het doel te vliegen. Karius had vervolgens nog een antwoord op een inzet van Heintz, terwijk Rashad een kans op zijn tweede treffer liet liggen.

Toen de Noorse storm een beetje was gaan liggen, ging Besiktas in de achtervolging. Keeper Aleksandr Vasyutin keerde een schot van Mustafa Pektemek, terwijl een schot van Adem Ljajic door een verdediger van Sarpsborg tot corner werd verwerkt. Na rust werkte Cyle Larin de bal net naast, waarna Lens toesloeg voor de bezoekers. Na een corner vanaf de linkerkant kwam de bal aan de andere kant terecht bij de Nederlandse aanvaller, die niet twijfelde en succesvol uithaalde: 2-1.

Zo was Lens de gevierde man, terwijl zijn ploeggenoten de bal snel meenamen voor de aftrap. Drie minuten later viel de gelijkmaker al. Lens gaf vanaf de rechterkant een vroege voorzet, perfect op maat voor invaller Vagner Love. De Braziliaan hoefde enkel zijn voet tegen de bal te zetten voor 2-2. Zo leek de wedstrijd op 2-2 af te stevenen, maar Lens sloeg in de extra tijd nog een keer toe. Na een dieptepass tikte de aanvaller de bal in een keer over de doelman heen en zo bezorgde hij Besiktas een belangrijke zege. Erdem Secgin verving Lens kort daarna.

Sevilla

Sevilla presteert naar behoren in La Liga en dat gebeurt grotendeels zonder Quincy Promes, dus krijgt de Nederlander weinig speeltijd in de Spaanse competitie. Gelukkig voor Promes is de club ook actief in de Europa League en in die competitie kan de aanvaller wel rekenen op een basisplaats.

Ook tegen Standard Luik stond Promes in het veld, maar hij kon weinig indruk maken in België. Beide teams legden geen geweldige wedstrijd op de mat, terwijl er wel degelijk wat op het spel stond. Standard vocht in eigen huis voor zijn laatste kans, de Belgen moesten met ruime cijfers winnen om het onderlinge resultaat tegen Sevilla in hun voordeel te doen uitslaan.

Pas laat in de tweede helft werd de wedstrijd opengebroken, Moussa Djenepo scoorde na ruim een uur spelen. Tot overmaat van ramp kreeg de net ingevallen Pablo Sarabia een kwartier na zijn invalbeurt al zijn tweede gele kaart, waardoor Sevilla met tien man verder moest.

Vanwege het onderling resultaat was er niet direct nood aan de man bij de Spaanse club, maar een nederlaag in België zou de boel in Groep J onnodig spannend maken voor Sevilla. Aangezien de Andalusiërs het in de laatste speelronde opnemen tegen koploper Krasnodar ging Sevilla op zoek naar een goal voor een betere uitgangspositie, maar de gelijkmaker werd niet gevonden.

Zo is er in Groep J nog van alles mogelijk tijdens de laatste speeldag. Standard Luik neemt het dan op tegen het nog puntloze Akhisarspor, in Spanje volgt op 13 december de absolute kraker tussen Sevilla en Krasnodar.

PAOK Saloniki

Bij het al geplaatste Chelsea kregen veel wisselspelers hun kans, onder anderen Olivier Giroud, Cesc Fàbregas en Gary Cahill kregen een basisplaats tegen PAOK, waar Diego Biseswar op de bank zat. Fans verwachtten geen moeilijke avond op Stamford Bridge en na zeven minuten bevestigde PAOK-verdediger Yevhen Khacheridi dat beeld. Hij legde de doorgebroken GIroud neer en mocht inrukken met een directe rode kaart op zak.

Tegen tien man greep Giroud nog voor rust zijn kans. Zijn Spaanse collega's brachten hem kort achter elkaar in stelling. Eerst legde Pedro breed en schoot de Fransman raak in de linkerhoek, vervolgens promoveerde hij een schitterende steekbal van Fàbregas tot een assist door al vallend binnen te schieten.

In de tweede helft werd het duel met PAOK simpel uitgespeeld. Callum Hudson-Odoi en invaller Álvaro Morata kwamen nog tot scoren. Hudson-Olloi maakte zijn eerste goal in het profvoetbal en Morata bepaalde de eindstand op 4-0. Chelsea blijft zodoende foutloos in de Europa League.

Olympique Marseille

In Groep H valt in de laatste twee speelrondes weinig meer te beleven. Eintracht Frankfurt en Lazio waren al zeker van een plek in de knock-outfase en na vier duels kon de Duitsers de groepswinst al bijna niet meer ontgaan. De ploeg van trainer Adi Hütter stelde de eerste plek tegen Olympique Marseille veilig. Bij Frankfurt startten Sébastien Haller en Jetro Willems, bij de Fransen ontbrak de geblesseerde Kevin Strootman.

Binnen twee minuten was het al raak voor de thuisploeg. Mijat Gacinovic stuurde zijn tegenstander het bos in met een fraaie actie en stuitte vervolgens op doelman Yohann Pelé, maar in de rebound zorgde Luka Jovic alsnog voor 1-0. Een kwartier later hielp Marseille de Duitsers verder in het zadel met een wel heel opmerkelijk eigen doelpunt. Frankfurt zette de Franse defensie onder druk en Luiz Gustavo dacht de bal terug te spelen richting Pelé, maar die stond een paar meter verder dan hij dacht. De keeper kon de pass van de Braziliaan niet meer keren, waardoor de bal in eigen doel rolde. In de tweede helft liep Frankfurt verder uit door een eigen doelpunt van Bouna Sarr en de tweede treffer van Jovic.

Apollon Limassol
2 - 0
Lazio
Lazio

Lazio was al zeker van een plek in de knock-outfase en weet na de 2-0 nederlaag bij Apollon Limassol dat het als tweede zal eindigen in Groep H. De Cyprioten kwamen na een half uur op voorsprong door een prachtige treffer van David Faupala. De Franse aanvaller, in het seizoen 2016/17 nog actief voor NAC Breda als huurling van Manchester City, werkte een voorzet van João Pedro met een omhaal in het doel. De beslissing volgde in de tweede helft via Sasa Markovic, die scoorde uit een counter.