Leicester dendert door, pareltje Alli helpt Tottenham op weg

Leicester City is opnieuw koploper van de Premier League. The Foxes wonnen in eigen huis afgetekend van Stoke City, waar de Nederlanders Erik Pieters en Ibrahim Afellay negentig minuten meespeelden. Patrick van Aanholt had meer succes met Sunderland, terwijl Tottenham Hotspur tegen Crystal Palace kon rekenen op Dele Alli.

Leicester City - Stoke City 3-0
Leicester City maakt een grandioos seizoen door, en in een grandioos seizoen stijgen spelers boven zichzelf uit en doen zij dingen die ze anders nooit doen. Zoals Danny Drinkwater, die zaterdag in het thuisduel met Stoke City The Foxes met zijn eerste doelpunt in de Premier League op het juiste spoor zette.

De 25-jarige Engelsman kreeg de rebound van een voorzet van de rechterkant voor zijn voeten en haalde in een keer uit. Zijn volley - onderweg nog lichtelijk getoucheerd - landde in de linkerbenedenhoek. Die bijzonderheid werd in de 66ste minuut gevolgd door een wat meer vertrouwd beeld: een scorende Jamie Vardy. De spits - dit seizoen al zestien keer eerder trefzeker - omspeelde Stoke-goalie Jack Butland en tikte zo de 2-0 binnen.

Drie minuten voor tijd tekende José Ulloa voor de 3-0 eindstand in het duel met de middenmoter en daarmee zorgde hij er mede voor dat Leicester de koppositie weer in handen heeft. Manager Claudio Ranieri en zijn mannen staan na 23 speelronden op 47 punten. Dat zijn er drie meer dan Arsenal, dat zondagmiddag Chelsea ontvangt. Stoke City is achtste.

Sunderland - AFC Bournemouth 1-1
Het Nederlands getinte Sunderland vecht al het gehele seizoen tegen degradatie, maar in die treurmars klinkt soms een vrolijke noot. Zo ook in het duel met nummer vijftien AFC Bournemouth, dat al in de dertiende minuut via Benik Afobe op voorsprong kwam in het Stadium of Light. Het was echter Patrick van Aanholt die de stand kort voor rust gelijktrok.

Daar bleef het bij. Met het gelijkspel schiet Sunderland - waar Jeremain Lens 87 minuten voor in actie kwam en Van Aanholt de negentig minuten vol maakte - weinig op. De ploeg blijft negentiende met nu negentien punten, al loopt het wel een punt in op nummer achttien Newcastle United dat met 2-1 van Watford verloor. De achterstand bedraagt nu nog twee punten.

Crystal Palace - Tottenham Hotspur 1-3
Tottenham probeert zo goed en zo kwaad als het gaat gelijke tred te houden met de top van de ranglijst, maar slaagt daar maar deels in. In de laatste drie competitiewedstrijden behaalden de Londenaren tegen Everton (1-1), Leicester City (0-1 nederlaag) en Sunderland (4-1 zege) slechts vier punten. Ook met Crystal Palace had de selectie van manager Mauricio Pochettino de nodige moeite.

De bezoekers hielpen de thuisploeg bovendien in het zadel. Het was namelijk Spurs-verdediger Jan Vertonghen die de bal langs zijn eigen doelman werkte. De ex-Ajacied opende de score in de dertigste minuut toen hij de voorzet van Wilfried Zaha in eigen doel schoot en goalie Hugo Lloris daarmee kansloos liet. Pas na rust kwam Tottenham op gang en het was de pas net ingevallen Nacer Chadli die daarin een grote rol speelde.

Pochettino bracht de Belgische buitenspeler in de 56ste minuut als vervanger van Eric Dier en zeven minuten later verzorgde de ex-aanvaller van FC Twente de assist bij de 1-1 van Harry Kane, die met een rake kopbal voor zijn dertiende treffer in dit Premier League-seizoen tekende. Het hoogtepunt van de middag moest toen nog komen, want het was Dele Alli die in de 81ste minuut schitterend raak schoot. De negentienjarige middenvelder nam aan op zijn bovenbeen, tikte de bal over een inkomende verdediger, draaide zichzelf met een pirouette vrij en volleerde raak: 1-2. Kort voor het laatste fluitsignaal beloonde Chadli zichzelf nog met een doelpunt en daarmee blijft Tottenham (42 punten) vierde.

West Bromwich Albion - Aston Villa 0-0
Aston Villa wacht ook na speelronde 23 nog altijd op de derde zege van het seizoen. The Villans bleven in de streekderby tegen West Bromwich Albion steken op een doelpuntloos gelijkspel. Daardoor blijft de ploeg – met ex-FC Groningen-middenvelder Leandro Bacuna negentig minuten op het veld – hekkensluiter met slechts dertien punten. WBA is dertiende met 28 punten.