Leerling tegen de meester: Vlahovic jaagt op idool Zlatan

Reacties

Het begon al met een droomdebuut en het moet gek lopen als het avontuur van Dusan Vlahovic niet bij een Europese topclub eindigt. Voor de voetballiefhebber die de Serie A niet nauwlettend volgt bleef de Servische spits onder de radar, maar na een knappe prestatie is hij een van de hoofdonderwerpen in het Italiaanse voetbal. En dat uitgerekend voor de wedstrijd tegen zijn idool Zlatan Ibrahimovic.

Leerling tegen de meester: Vlahovic jaagt op idool Zlatan
© Pro Shots
Fiorentina
Fiorentina
2 - 3
AC Milan
AC Milan

Vlahovic staat al sinds 2018 onder contract bij Fiorentina, dat hem voor enkele miljoenen overnam van Partizan Belgrado. Na een jaar rijpen debuteerde de spits in het eerste elftal en dat deed hij meteen op imponerende wijze. Bij een 0-1 achterstand viel hij in tijdens het bekerduel met AC Monza, tien minuten later had de toen negentienjarige spits de bekerwedstrijd doen kantelen met twee doelpunten.

Het was het begin van een succesvolle samenwerking tussen Fiorentina en Vlahovic. In de jeugd won hij al de Italiaanse beker en toen hij eenmaal de stap naar de hoofdmacht had gemaakt, was hij snel niet weg te denken uit de basisopstelling. Als jonkie kreeg hij het vertrouwen van zijn coaches, dit seizoen is hij een vaste waarde in de voorste linie van Fiorentina.

Dusan Vlahovic kreeg al op jonge leeftijd het rugnummer 9 bij Fiorentina.
© Pro Shots
Dusan Vlahovic kreeg al op jonge leeftijd het rugnummer 9 bij Fiorentina.

Dat legt de club geen windeieren. Vlahovic staat inmiddels op twaalf doelpunten in de Serie A, maar een paar goals achter topschutters als Lorenzo Insigne, Lautaro Martínez, Ciro Immobile en Ibrahimovic. Vorige week rondde de Servische spits de kaap van tien doelpunten, een hattrick tegen Benevento zette hem vol in de schijnwerpers. Vlahovic staat zondag met Fiorentina tegenover Zlatan, die na blessureleed hoogstwaarschijnlijk fit genoeg is om zijn rentree te maken in de Italiaanse competitie.

De vergelijking tussen Vlahovic en Zlatan valt regelmatig. Beiden zijn groot en sterk, doelgericht en technisch aangelegd, daarnaast hebben de aanvallers allebei roots in de Balkan. Daarnaast valt op dat Vlahovic net als zijn idool Zlatan een flinke dosis mobiliteit heeft voor zijn lengte. Hij is sneller dan je verwacht en heeft de lenigheid van een buitenspeler van het postuur Bojan Krkic.

Erling Haaland, Moise Kean en Amine Gouiri zijn de enige spelers geboren in 2000 of daarna die dit seizoen net als Vlahovic vaker dan tien keer scoorden in een van de vijf grote competities in Europa. Het plaatst de prestatie van de Serviër in perspectief. Niet geheel onlogisch volgde dit seizoen een beloning vanuit zijn thuisland, toen Vlahovic voor het eerst werd opgeroepen voor het nationale elftal. Het eerste doelpunt in dienst van Servië is ook al gemaakt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het is de vraag waar dit gaat eindigen voor Vlahovic. De zaakwaarnemer van de spits schermde vorig seizoen al met de interesse van Europese topclubs, dat zal na dit goede seizoen alleen maar meer geworden zijn. Gelukkig lijkt er geen ruimte voor overhaaste beslissingen te zijn, Vlahovic gaf meerdere keren aan dat hij gelukkig is in Italië en dat er gesprekken zijn om zijn in 2023 aflopende contract te verlengen. Mocht dat in de komende maanden nog gebeuren, krijgt het sobere seizoen van middenmoter Fiorentina nog wat kleur.

De wedstrijden in de 28ste speelronde van de Serie A:


Vr 19 mrt. 2021

Za 20 mrt. 2021

Zo 21 mrt. 2021

Wo 7 apr. 2021

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.