'Le Botmanico': Ajax treft met Turkse topschutters heel ander Lille dan vorig jaar

Reacties

Ajax treft in de eerste knock-outronde van de Europa League het Lille van Sven Botman. De Amsterdammers ontvingen acht miljoen euro voor de twintigjarige verdediger, die zich in Frankrijk stormachtig ontwikkelt. Maar Botman is niet de enige die bezig is aan een topseizoen bij de huidige nummer één van Frankrijk.

'Le Botmanico': Ajax treft met Turkse topschutters heel ander Lille dan vorig jaar
© Pro Shots

Nog geen anderhalf jaar nadat Ajax en Lille elkaar troffen in de Champions League staan de twee ploegen tegenover elkaar bij de laatste 32 in de Europa League. In het seizoen 2019/20 won Ajax twee keer van de ploeg uit Noord-Frankrijk. Op 17 september 2019 met 3-0 in de Johan Cruijff Arena door goals van Quincy Promes, Edson Álvarez en Nicolás Tagliafico en op 27 november van datzelfde jaar werd het in Lille 0-2 door goals van Hakim Ziyech en Promes. Wie die uitslagen op papier terugleest, ziet twee gemakkelijke overwinningen, maar toch kregen de Fransen in die wedstrijden voldoende kansen om Ajax pijn te doen. Zonder succes dus. Beide ploegen redden het destijds niet, want het waren Valencia en Chelsea die het miljardenbalavontuur vervolgden.

© Pro Shots

Op 18 en 25 februari treffen de ploegen elkaar weer. Eerst in Frankrijk, daarna in de Johan Cruijff Arena. Ten opzichte van de Champions League-ontmoetingen zijn bij Ajax uiteraard onder anderen Hakim Ziyech en Donny van de Beek vertrokken. Toch is er ook bij Lille veel veranderd. En niet bepaald in de slechte zin van het woord. Topscorer Victor Osimhen (voor 70 miljoen euro naar Napoli) en verdediger Gabriel (voor 26 miljoen euro naar Arsenal) vertrokken dan wel: met Jonathan David (27 miljoen euro van AA Gent), Burak Yilmaz (transfervrij van Besiktas) en dus Botman haalde Lille spelers terug die er dit seizoen meteen stonden.

Botman
Botman maakte dit seizoen al meer dan eens indruk bij Lille. Al na vijf duels werd de Nederlander door L'Équipe opgenomen in het Elftal der Verrassingen. Supporters zongen de 'onverbiddelijke en scherpe' Nederlander toe en ook tegen Zlatan Ibrahimovic stond de verdediger zijn mannetje. In de poulefase werd AC Milan in San Siro met liefst 0-3 verslagen terwijl de Rossoneri in Frankrijk op 1-1 werden gehouden. De stormachtige ontwikkeling van de verdediger, vorig seizoen nog door Ajax verhuurd aan SC Heerenveen, bleef ook bij Oranje niet onopgemerkt. Frank de Boer riep de sterkhouder van Lille in november op als vervanger van Nathan Aké. Van een debuut kwam het nog niet in het Nederlands elftal.

© Pro Shots

Botman en consorten werden tweede in de groepsfase van de Europa League, achter AC Milan. Hoewel Lille vier punten pakte tegen de Italianen werd er tegen Celtic slechts één puntje gepakt. De groepswinst ging daardoor voorbij aan de ploeg van coach Christophe Galtier, die zodoende in Pot 2 terecht kwam en dus wist dat een sterke tegenstander zou wachten. Het wordt dus een duel met Ajax. Of zoals ze op de website van Lille zeggen: 'Le Botmanico'.

De 54-jarige Galtier heeft een sterk collectief gesmeed van Lille, dat in een 4-2-2-2-formatie speelt en daarmee nu aan kop gaat in de Ligue 1 met 29 punten (even veel als Olympique Lyon en één punt meer dan PSG). De laatste weken met de dertigjarige Benjamin André en de 21-jarige Boubakary Soumaré (in plaats van voormalig Bayern München-speler Renato Sanches) als controleurs, Jonathan Bamba en Jonathan Ikoné als aanvallende middenvelders en Yilmaz (met zes goals clubtopscorer in de Franse competitie) en David als aanvalsduo.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Desondanks rouleert Galtier in de Europa League wel met zijn team. Zo greep Yusuf Yazici in de Europese campagne zijn kansen. De Turkse international maakte met drie goals korte metten met Sparta Praag en hij maakte eveneens gehakt van AC Milan met een hattrick in San Siro. Hij is met zes goals topscorer van de Europa League. In de Franse competitie doet Yazici het voorlopig met vier goals, maar ook dat is geen slecht moyenne gezien het feit dat hij slechts twee keer in de basis startte. In de competitie is zijn landgenoot, de routinier Yilmaz, de topscorer met zes goals. De vraag is uiteraard of Galtier in de Europa League blijft rouleren of dat het team dat het zo goed doet in de Ligue 1 nu ook moet aantreden nu de belangrijke knock-outfase is begonnen.

Bekijk hoe Ajax-tegenstander Lille de koppositie veroverde
Poll (gesloten) Plaatst Ajax zich voor de achtste finale van de Europa League?
  • 56% Ja (720 stemmen)
  • 44% Nee (555 stemmen)
Ligue 1

Stand Ligue 1 2020/2021

Frankrijk

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Lille
38
24
11
3
64-23
+41
83
2
PSG
38
26
4
8
86-28
+58
82
3
Monaco
38
24
6
8
76-42
+34
78
4
Olympique Lyonnais
38
22
10
6
81-43
+38
76
5
Olympique Marseille
38
16
12
10
54-47
+7
60
6
Rennes
38
16
10
12
52-40
+12
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.