Lat staat heldenrol Dalmau in de weg op frustrerende avond FC Utrecht

FC Utrecht heeft voor de vierde keer in vijf competitiewedstrijden niet gewonnen. Thuis tegen Go Ahead Eagles kwam het niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Invaller Adrián Dalmau was in de slotfase nog dicht bij de openingsgoal, maar trof de lat.

FC Utrecht
FC Utrecht
0 - 0
Go Ahead Eagles

Het duel tussen Utrecht en Go Ahead was een weerzien voor de eerste partij met Jacob Mulenga. De routinier van de promovendus stond in het verleden onder contract bij FC Utrecht en maakte liefst 45 doelpunten voor die club. Eagles-trainer Kees van Wonderen hield de 37-jarige Zambiaan aanvankelijk echter op de bank.

De thuisploeg had wat te bewijzen na een twijfelachtige reeks, waarin in vier wedstrijden liefst drie keer werd verloren. Tegenstander Go Ahead kon ontspannen naar de wedstrijd toeleven. Dat deed het met een opgebouwde barrière van liefst tien punten op de plaatsen die gevaar voor lijfsbehoud betekenen.

Ongewijzigd stuurde FC Utrecht-trainer René Hake zijn ploeg het veld in. Ondanks de 4-1 nederlaag bij PSV van afgelopen week hield hij vertrouwen in zijn basiself. Zijn collega Van Wonderen had één wijziging doorgevoerd. De zieke Gerrit Nauber werd bij Kowet vervangen door Justin Bakker.

Mocht er publiek toegelaten zijn, dan had het zaterdagavond geenszins op de banken gestaan. Verder dan kleine mogelijkheden voor Remco Balk en Quinten Timber kwam de ploeg uit de Domstad in de eerste helft niet. Dat terwijl de bezoekers het eigen strafschopgebied hermetisch besloot af te sluiten. Daarbij vergat het af en toe een speldenprik uit te delen.

In de tweede helft zette dat spelbeeld zich voort. Go Ahead dwong na een uur via Joris Kramer FC Utrecht-doelman Eric Oelschlägel voor het eerst tot een inspanning, maar hield verder de poort vooral gesloten. Een drievoudige wissel van Hake, die Django Warmerdam, Dalmau en Sander van der Streek bracht, gaf de wedstrijd ook niet de nodige schwung. En ook de komst van Mohamed Mallahi brak de wedstrijd niet open.

Het povere wedstrijdverloop deed even terugdenken aan een ontmoeting van 25 jaar geleden. Destijds stevenden beide Eredivisionisten ook af op een doelpuntloos gelijkspel. Dat had dan vrijwel zeker degradatie voor de Utrechters betekend. Een rake vrije trap van stilist Hans Visser redde in blessuretijd echter de meubelen.

Invaller Dalmau was nog het dichtste bij een treffer. Acht minuten voor het scheiden van de markt knikte hij snoeihard tegen de lat. De rebound van Mark van der Maarel belandde in de handen van Warner Hahn. De invalbeurt van Mulenga betekende aan de andere zijde niet het begin van een sprookje.

Het gelijke spel zal in Deventer gevierd worden. Sinds 26 september verloor het geen uitwedstrijd in de eredivisie meer. In de reeks zaten ontmoetingen met Ajax, Vitesse en dus FC Utrecht. Tijdens die laatste nederlaag was AZ te sterk.

FC Utrecht deelt de vierde plaats nu met Cambuur, dat vrijdag won van Willem II. Vitesse en FC Twente kunnen dit weekend bij een overwinning over de ploeg van Hake heen.