Langzaam, maar ook zeker, krijgen we ons voetbal terug

Reacties

Dinsdag werd bekend dat er eind april weer supporters naar de stadions mogen komen voor de wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. In het hoofdredactioneel commentaar van Freek Jansen, Peter Wekking en Pieter Zwart werd daar al reikhalzend naar uitgekeken.

Langzaam, maar ook zeker, krijgen we ons voetbal terug
© Pro Shots

Over negen weken moet met een jaar vertraging worden afgetrapt voor het EK. Althans, dat is het plan. Over vorm en locaties bestaat nog steeds veel onzekerheid. Het enige dat in dit proces vrij duidelijk is, is dat de UEFA zich manifesteert als een moderne dictatuur. Voorzitter Aleksander Ceferin eiste recent dat ieder van de voorgenomen elf gastlanden publiek bij de wedstrijden toelaat. Zo niet, dan dienen de speelsteden hun kandidatuur terug te geven.

Zover zal het in Amsterdam niet komen. Met een capaciteit van 54.990 plaatsen is de Johan Cruijff Arena het decor voor drie groepswedstrijden en een duel in de achtste finale. Deze week zal de KNVB bij de UEFA de te hanteren scenario’s voor het EK kenbaar maken. Daarbij gaat de bond uit van een ondergrens van twintig procent bezetting van het stadion, tot een maximum van 75 procent. De concrete invulling hangt af van de coronasituatie en de beperkingen zoals die zich in de laatste aanloop naar het EK zullen voordoen.

De KNVB ontleent de optimistische verwachting aan de ervaringen die anderhalve week geleden werden opgedaan tijdens Nederland-Letland. In het kader van een zogeheten Fieldlab-experiment werden vijf duizend toeschouwers toegelaten in de Johan Cruijff Arena. Eerder werd op kleinere schaal bij NEC-De Graafschap en Almere City-SC Cambuur getest hoe publiek weer op een veilige en verantwoorde manier kan worden toegelaten bij grote evenementen.

De vijfduizend Oranje-fans konden zich voor de wedstrijd in het hele land laten testen op corona en mochten bij een negatieve uitslag afreizen naar Amsterdam. In het stadion werden ze verdeeld over negen bubbels. In sommige van die bubbels was het dragen van een mondkapje verplicht, in weer andere mocht worden gegeten en gedronken. De uitkomsten van het experiment bij het Nederlands elftal zijn dermate positief dat de KNVB de stadionbezetting richting het EK substantieel denkt te kunnen opschalen.

Ook hoopt de bond dat bij de laatste competitiewedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie nog publiek kan worden toegelaten. Dinsdag kwam voor dat plan al goed nieuws binnen. Langzaam, maar ook zeker, krijgen we ons voetbal terug.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.