Lange wachten is voorbij: Napoli pakt eerste Scudetto sinds Maradona-tijdperk

Reacties

Napoli heeft zich donderdagavond gekroond tot kampioen van Italië. De ploeg van Luciano Spalletti speelde met 1-1 gelijk tegen Udinese en is nu, met nog vijf competitiewedstrijden op het programma, niet meer te achterhalen door de concurrentie.

Lange wachten is voorbij: Napoli pakt eerste Scudetto sinds Maradona-tijdperk
© Pro Shots
Udinese
Udinese
1 - 1
Napoli
Napoli

De Scudetto voor Napoli kondigde zich al maandenlang aan. De ploeg van Spalletti torende dit seizoen ver boven de rest van de competitie uit en staat al sinds halverwege de maand september onafgebroken bovenaan de ranglijst. Afgelopen zondag kon Napoli al kampioen worden, maar toen ging het mis in de thuiswedstrijd tegen Salernitana (1-1). Donderdag kon de champagne alsnog ontkurkt worden.

Napoli speelde een uitwedstrijd, maar toch zat het eigen Stadio Diego Armando Maradona stampvol. Daar konden de ruim zestigduizend supporters die niet mee konden naar het noorden van het land het treffen met Udinese op grote tv-schermen volgen. Het leverde mooie beelden op.

De sfeer zat er goed in, maar sloeg om na een valse start van Napoli. De koploper liet in het eerste kwartier niet veel zien en kwam op een 1-0 achterstand toen Sandi Lovric wel erg veel ruimte kreeg en de bal fraai in de bovenhoek plaatste. Napoli moest in de achtervolging, maar kreeg in de eerste helft (wellicht vanwege de kampioenskriebels) geen enkele serieuze kans op de gelijkmaker.

In de tweede helft kwam het toch nog goed voor Napoli. Zes minuten na rust schoot Victor Osimhen de 1-1 binnen, nadat Udinese de bal niet had weggekregen bij een corner voor de bezoekers. Voor Osimhen betekende het zijn 22ste doelpunt van het seizoen: in de geschiedenis van de Serie A maakte nog nooit een Afrikaanse speler meer goals in één voetbaljaar (Samuel Eto'o maakte er in 2010/11 21 voor Inter). 

Udinese slaagde er niet in om Napoli nog eens pijn te doen en dus was de goal van Osimhen beslissend voor het binnenhalen van het kampioenschap.

Voor Napoli betekent dit de derde Scudetto uit de clubgeschiedenis. I Partenopei pakten eerder de landstitel in 1987 en 1990, toen Diego Maradona nog de grote ster van het team was. Het heeft even geduurd, maar het succes van toen is geëvenaard. Spalletti en co hebben iets bijzonders neergezet.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.