Lampard extra zuur: 'spion-duel' eindigt ook nog in zege voor Bielsa

Reacties

Leeds United heeft vrijdagavond de koppositie in het Championship verstevigd met een 2-0 zege op subtopper Derby County. Heel Engeland was in de ban van het duel op het tweede niveau vanwege de heuse 'spy-gate'.

Lampard extra zuur: 'spion-duel' eindigt ook nog in zege voor Bielsa

Derby County haalde donderdag zelfs de politie erbij om een persoon van de training te laten verwijderen. Later bleek dat het om een spion van Leeds United ging.

Nog voor de wedstrijd begon werd Leeds-manager Marcelo Bielsa naar het incident gevraagd en hij deed geen moeite om te ontkennen dat de onbekende persoon inderdaad namens Leeds ter plekke was. 'Ik ben daar dus verantwoordelijk voor, want ik heb geen toestemming gevraagd. Of het legaal of illegaal is, doet er niet toe. Voor mij is het enige wat telt dat Frank Lampard en Derby vonden dat dit niet kon.'

Een excuus kwam er evenwel niet van de Argentijnse coach van de koploper. 'Gisteren heb ik al met Lampard gesproken. Hij vond dat het allesbehalve fair play was. Ik denk daar anders over, maar het gaat er dus om wat Lampard en Derby vinden. In Argentinië deed ik dit jaren terug al. Het is ook niet illegaal, we maken het bekend en spreken erover in de pers. De één vindt het wel kunnen, de ander niet.'

Marcelo Bielsa stelde vooraf verantwoordelijk te zijn voor 'spy-gate'.
Marcelo Bielsa stelde vooraf verantwoordelijk te zijn voor 'spy-gate'.

Derby-manager Lampard was buitengewoon geïrriteerd toen hij naar het incident werd gevraagd. Hij verwees naar de eerdere ontmoeting dit seizoen, toen Leeds met liefst 1-4 te sterk was. 'Ze kunnen van ons winnen met 4-1 omdat ze een fantastisch team hebben, maar ze hadden toen iemand in de bosjes liggen. Toen hebben we de man van destijds gevraagd te vertrekken, maar gebeurde dat niet. En gisteren wel. Ik vind het niet sportief, slecht zelfs. Dat dit in een andere cultuur wel normaal is, dat geloof ik niet. En daar kan ik nu niks mee.'

Wedstrijd
En dan terug naar de wedstrijd. Of het spion-incident ermee te maken had blijft gissen, maar in de beginfase was Leeds de veel betere ploeg. Na twintig minuten opende Kemar Roofe de score. Hij kwam bij de eerste paal voor zijn man en prikte binnen.

Vlak na rust was het duel al gespeeld. Scott Carson had bij de 1-0 al een matige rol gespeeld door de bal maar halfbakken weg te stompen en de Derby-goalie kweet zich ook bij de 2-0 niet goed van zijn taak. Een hoge voorzet kon hij nog maar net uit zijn doel tikken, maar via via kwam de bal vervolgens wel terecht bij Jack Harrison. Het was vanaf een meter een koud kunstje te scoren.

Dat beide ploegen het eindsignaal met elf man haalden was bijzonder. Voor rust kreeg George Evans van Derby slechts een gele kaart voor een vliegende tackle op de benen van Pontus Jansson. Na rust kwam Leeds-keeper Bailey Peacock-Farrell heel goed weg toen hij Duane Holmes met zijn voet in het gezicht raakte. De doelman had de bal al gevangen, maar wilde zijn tegenstander nog afschrikken door zijn knie en been op te trekken. Uiteindelijk ontsnapte hij aan een strafschop en een rode kaart. In de slotseconde mocht ook Martyn Waghorn niet klagen dat hij na een gefrustreerde actie slechts bestraft werd met geel.

Door de zege heeft Leeds, dat de voorgaande drie officiële duels verloor, nu 54 punten uit 27 duels. Derby, bij wie Florian Jozefzoon in de slotfase nog inviel, staat elf punten lager. Toch zal het na het duel niet meer om de wedstrijd gaan, maar vooral om de acties van Leeds in aanloop naar de kraker. Derby heeft het voorval inmiddels aanhangig gemaakt bij de Football League, dus mogelijk krijgt een en ander nog een staartje.

Championship

Stand Championship 2018/2019

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Norwich City
46
27
13
6
93-57
+36
94
2
Sheffield United
46
26
11
9
78-41
+37
89
3
Leeds United
46
25
8
13
73-50
+23
83
4
West Bromwich Albion
46
23
11
12
87-62
+25
80
5
Aston Villa
46
20
16
10
82-61
+21
76
6
Derby County
46
20
14
12
69-54
+15
74
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.