Atalanta Bergamo heeft zondag zijn kracht laten zien. De Champions League-opponent van Ajax zette Cagliari met gemak opzij, mede dankzij een fraaie goal van invaller Sam Lammers.

Atalanta Bergamo
5 - 2
Cagliari
Cagliari

Atalanta, waar Hans Hateboer en Marten de Roon aan de aftrap kwamen, klaarde de klus op eigen veld in de eerste 45 minuten. De tegentreffer in de 24ste minuut - Diego Godín kopte raak uit een corner – was een smetje op de indrukwekkende eerste helft van La Dea.

Want het was Atalanta dat in de eerste 45 minuten liet zien waarom Ajax-trainer Erik ten Hag bij de Champions League-loting zo hoog opgaf van de aanstaande Italiaanse opponent op het miljoenenbal. 'Atalanta is een pressingsmachine, ze spelen in een stijl waar Nederlandse ploegen doorgaans moeite mee hebben.'

Ook Cagliari was niet bij machte zand in de Atalanta-machine te strooien. Papu Gómez, Luis Muriel, Mario Pasalic en Duvan Zapata vertaalden het klassenverschil op het veld in de score. Met name de derde treffer was het voorbeeld van het spel van La Dea, dat al passend de defensie van Cagliari ontwrichtte.

Dat Atalanta niet feilloos is, bleek in de tweede helft. In de 52ste minuut verkleinde João Pedro de achterstand. Maar de overwinning voor Atalanta kwam niet in gevaar. Lammers, die na een uur binnen de lijnen was gekomen, maakte in de slotfase met zijn eerste goal in Italiaanse dienst aan alle onzekerheid een einde. Na het in het bos sturen van Charalampos Lykogiannis rondde hij af.

Met de zege bleef Atalanta Bergamo na drie wedstrijden zonder puntverlies met een indrukwekkend doelsaldo van 13-5. Cagliari blijft door de nederlaag op één punt steken.