Labyad verliest arbitragezaak en moet tienduizenden euro's terugbetalen aan Ajax

Reacties

Zakaria Labyad heeft bakzeil gehaald in een arbitragezaak die hij had aangespannen tegen Ajax. De 29-jarige middenvelder wilde de Amsterdammers aansprakelijk stellen voor de kruisbandblessure die hij vorig jaar opliep, maar moet uiteindelijk zelf circa vijftigduizend euro terugbetalen aan de club.

Labyad verliest arbitragezaak en moet tienduizenden euro's terugbetalen aan Ajax
© Pro Shots

De hele zaak begon allemaal bij de knieblessure die Labyad in april vorig jaar opliep tijdens een partijspel op de training van Ajax. De Marokkaanse international speelde daarna geen wedstrijd meer voor de club en zit sinds afgelopen zomer zonder werkgever, omdat zijn contract in Amsterdam afliep. Als transfervrije speler heeft hij zijn revalidatie inmiddels bijna voltooid en traint hij mee bij FC Utrecht. In de ogen van Labyad is hij door het oplopen van de blessure echter inkomen misgelopen, ook wilde hij Ajax als werkgever aansprakelijk stellen voor de gevolgen van het bedrijfsongeval.

Labyad spande een arbitragezaak bij de KNVB aan om dat inkomensverlies te verhalen op Ajax. De voormalig speler van PSV, Sporting Portugal en FC Utrecht meende dat hij recht had op een bedrag van 813.685 euro. Ook zou Ajax voor alle andere gemaakte kosten moeten opdraaien die Labyad maakte rondom zijn knieoperatie (40.460), het ondergaan van fysiotherapie (31.320) en de gemaakte reiskosten (10.000), aangezien Labyad zich liet opereren in Engeland. Ook eiste Labyad een transitievergoeding van 129.460 euro, omdat Ajax zijn contract opzegde.

Labyad na afloop De Klassieker in maart vorig jaar, toen hij niet in actie kwam. Vlak daarna raakte de aanvallende middenvelder geblesseerd.
© Pro Shots
Labyad na afloop De Klassieker in maart vorig jaar, toen hij niet in actie kwam. Vlak daarna raakte de aanvallende middenvelder geblesseerd.

De KNVB oordeelde in de arbitragezaak dat er op basis van de arbeidsovereenkomst tussen Ajax en Laybad geen reden was om de club aansprakelijk te stellen. De speler had zelf een adequate ziektekostenverzekering moeten afsluiten om eventuele operaties te dekken. Ook is in het contract afgesproken dat Labyad zijn salaris volledig zou krijgen doorbetaald gedurende zijn blessure, totdat de verbintenis zou aflopen. De CAO voor profvoetballers schrijft bovendien voor dat spelers die zich elders laten opereren, zelf moeten opdraaien voor de kosten.

Ajax stemde er mee in dat Labyad zich in Londen zou laten opereren en heeft de facturen met betrekking tot de operatie en de revalidatie voldaan. De Amsterdammers verrekenden de kosten à 48.921 euro met de transitievergoeding van Labyad, maar maakten dat bedrag na correspondentie tussen beide partijen alsnog over bovenop de transitievergoeding. Ajax meent aan zijn zorgplicht te hebben voldaan en stelde tijdens de arbitragezaak dat het niet inziet op welke manier zij nog meer maatregelen had kunnen treffen om de blessure van Labyad te voorkomen.

Labyad betwistte dat en stelt dat Ajax hem beter had moeten begeleiden bij het voorkomen van knieblessures, aangezien hij daar eerder in zijn loopbaan al mee te maken had gehad. De arbitragecommissie oordeelde echter dat de club aan zijn zorgplicht heeft voldaan en dat Ajax niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de knieblessure. Het verzoek van Labyad is daarom afgewezen. Hij moet de operatiekosten à 48.921,86 terugbetalen aan Ajax plus de wettelijke rente vanaf 10 augustus vorig jaar. Ook moet hij de proceskosten à 1.800 euro vergoeden.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Z. Labyad
Meer over Z. Labyad
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.