Kums maakt misser goed en bezorgt Gent nipte bekerzege

AA Gent heeft verzuimd een voorschot te nemen op een plek in de finale van de strijd om de Beker van België. De ploeg van trainer Hein Vanhaezebrouck won thuis slechts nipt van Club Brugge: 2-1.

En dat terwijl de bezoekers, waar Stefano Denwsil en Ruud Vormer een basisplaats hadden, vanaf de 23ste minuut met tien man speelden na een rode kaart voor Dion Cools. De verdediger hield Sven Kums (ex-SC Heerenveen) met een handsbal van scoren af. AA Gent kreeg voor die overtreding een strafschop, maar nu was het doelman Ludovic Butelle die een doelpunt van Kums voorkwam.

Met tien tegen elf trok Club Brugge zich terug, maar zeven minuten voor rust kwam het verrassend op voorsprong. Een snel genomen vrije trap van José Izquierdo en Vormer werd door Abdoulay Diaby afgerond. Op slag van rust was Hans Vanaken dicht bij 0-2, maar hij kopte op aangeven van Lior Refaelov over.

AA Gent domineerde ook na rust, maar Club Brugge hield stand. Na een klein uur moest het echter toch de gelijkmaker slikken. Een zwak schot van Lasse Nielsen (ex-NEC) kwam terecht bij Brecht Dejaegere, die Butelle kansloos liet. Nana Asare (ex-FC Utrecht) was negen minuten later met een halve omhaal dicht bij de voorsprong voor de thuisclub, maar Butelle redde uitstekend.

De wedstrijd leek te eindigen in een gelijkspel, maar in de extra speeltijd revancheerde Kums zich voor zijn gemiste strafschop. Via de rug van Björn Engels bepaalde hij de eindstand op 2-1. Op woensdag 3 februari gaan Club Brugge en AA Gent op herhaling in het Jan Breydelstadion. In de andere halve finale won Standard Luik woensdag de heenwedstrijd thuis van RC Genk (2-0).