Kuijt blijft Van Persie 'voor', Ihattaren schrijft geschiedenis bij PSV

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de 24ste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

Kuijt blijft Van Persie 'voor', Ihattaren schrijft geschiedenis bij PSV
De Graafschap
De Graafschap
1 - 1
ADO Den Haag
ADO Den Haag

• De Graafschap-middenvelder Youssef El Jebli maakte zijn laatste vier Eredivisie-doelpunten allemaal van buiten het strafschopgebied.

• ADO Den Haag maakte dit Eredivisie-seizoen al evenveel doelpunten in uitduels (19) als in het gehele vorige seizoen. Toch kwam het tegen De Graafschap in de tweede helft tot slechts twee balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied.

• ADO Den Haag kwam tot een passnauwkeurigheid van 57,7%, het laagste percentage voor de ploeg in een Eredivisie-wedstrijd sinds 20 december 2015 (toen 56,3% op bezoek bij sc Heerenveen).

Abdenasser El Khayati (5 schoten, 2 kansen gecreëerd) was betrokken bij zeven doelpogingen in het duel met De Graafschap, het hoogste aantal voor de middenvelder sinds het heenduel met De Graafschap op 8 december 2018 (9).

Heracles Almelo
Heracles Almelo
1 - 5
FC Utrecht
FC Utrecht

• FC Utrecht won voor het eerst in de geschiedenis met minimaal vier doelpunten verschil van Heracles Almelo in de Eredivisie.

• David Jensen werd met zijn pass op Gyrano Kerk bij de 1-3 de eerste Utrecht-doelman met een assist in een Eredivisie-wedstrijd deze eeuw.

'Voor alle VAR-beslissingen viel wel wat te zeggen bij Heracles - Utrecht'

• De rode kaart van Jesper Drost in de 44e minuut was de snelste rode prent ooit voor een speler van Heracles in een thuiswedstrijd van de Almeloërs in de Eredivisie. Drost werd de eerste Heracles-speler met twee rode kaarten in een Eredivisieseizoen sinds Thomas Bruns in 2012/13 en de vierde Heracles-speler in de historie die dat overkwam (na Bruns, Mark-Jan Fledderus en Lerin Duarte).

Lennart Czyborra, die de penalty veroorzaakte waar de 1-5 uit kwam, werd de eerste speler die dit Eredivisie-seizoen drie strafschoppen weg gaf.

Excelsior
Excelsior
0 - 2
PSV
PSV

• Excelsior had dit seizoen 174 minuten nodig om tot het enige schot op doel te komen tegen PSV, tegen elke andere Eredivisie-ploeg losten de Rotterdammers dit seizoen al minstens twee schoten op doel.

• Geen speler van Excelsior noteerde tegen PSV meer tackles (4), intercepties (4), balheroveringen (9), voorzetten (4) en gecreëerde kansen (2) dan Siebe Horemans, die echter ook het vaakst balverlies leed (27).

• Basisdebutant Michal Sadílek had namens PSV de meeste passes (81), de hoogste passnauwkeurigheid (93%, minimaal 5 passes) en de meeste tackles (3).

'Sadílek en Ihattaren brachten de dynamiek terug bij PSV'

• Angeliño gaf zijn zevende assist van het Eredivisie-seizoen, één meer dan afgelopen seizoen voor NAC en evenveel als de verdediger met de meeste assists in 2017/18 (Denzel Dumfries).

• Alleen Stanley Bish in 1967 en Piet Giesen in 1962 begonnen op een jongere leeftijd als basisspeler van PSV aan een Eredivisieduel dan Mohammed Ihattaren (17 jaar, 18 dagen).

Vitesse
Vitesse
4 - 1
NAC Breda
NAC Breda

Thomas Buitink en Maikel van der Werff werden de eerste Vitesse-invallers die met Leonid Slutsky als trainer tot scoren kwamen in een Eredivisie-wedstrijd. Buitink (18 jaar, 261 dagen) werd de jongste doelpuntenmaker voor Vitesse in een Eredivisie-duel sinds Dominic Solanke op 20 maart 2016 (18 jaar, 188 dagen).

Martin Ødegaard (3 schoten, 7 gecreëerde kansen) was voor de tweede keer betrokken bij minstens tien schoten in een Eredivisieduel en gaf tevens voor de tweede keer twee assists  in een Eredivisie-wedstrijd.

'Het is dit jaar carnaval zonder polonaise bij NAC Breda'

• NAC vond voor het eerst in 429 minuten weer het net in een Eredivisie-duel, de langste reeks voor de club sinds maart – april 2009 toen de Bredanaars 437 minuten niet tot scoren kwamen in de Eredivisie. Giovanni Korte maakte zijn eerste Eredivisie-goal in 1818 speelminuten (32 Eredivisie-duels), het was zijn eerste treffer in de Eredivisie sinds 29 oktober 2017.

• NAC Breda loste vier schoten op doel tegen Vitesse, in geen uitduel in de Eredivisie losten de Bredanaars dit seizoen meer schoten tussen de palen (ook 4 uit bij Feyenoord en AZ).

sc Heerenveen
sc Heerenveen
4 - 2
Willem II
Willem II

• SC Heerenveen scoorde voor het eerst sinds 2013/14 (toen 9 tegen AZ) negen keer tegen een specifieke tegenstander in een Eredivisie-seizoen (1-5 in Tilburg, 4-2 in Friesland).

• SC Heerenveen heeft voor de tweede keer in de clubgeschiedenis minstens twee spelers met minimaal twaalf goals in een Eredivisie-seizoen (Michel Vlap 12 en Sam Lammers 13), na 2007/08 (Michael Bradley 15, Miralem Sulejmani 14 en Gerald Sibon 13). Lammers werd de eerste speler met zeven Eredivisie-goals in 2019; de spits scoorde na de winterstop al vaker (7 duels) dan in de eerste seizoenshelft (6 goals in 15 wedstrijden).

• De basiself van Willem II was gemiddeld 23 jaar en 22 dagen, de drie-na-jongste basisopstelling ooit van de Tilburgers in de Eredivisie en de jongste sinds 8 februari 2006 (22 jaar en 246 dagen tegen Ajax).

• Daniel Crowley was in zijn vijftigste Erediviewedstrijd betrokken bij negen schoten (4 schoten, 5 gecreëerde kansen), meer dan iedere andere speler tijdens SC Heerenveen - Willem II en een persoonlijk record in een Eredivisie-duel.

FC Groningen
FC Groningen
3 - 2
VVV-Venlo
VVV-Venlo

• FC Groningen pakte dit kalenderjaar in zeven Eredivisie-duels al zestien punten (W5, G1, V1), één meer dan in de zeventien Eredivisie-wedstrijden voor de winterstop (15 - W4, G3, V10).

Iliass Bel Hassani, die vier van zijn laatste zes Eredivisie-treffers van buiten het strafschopgebied maakte, kwam voor het eerst sinds 12 februari 2017 tot scoren in de Eredivisie (toen op bezoek bij sc Heerenveen namens AZ).

'VAR-gevoelig VVV doet zichzelf tekort tegen spectaculair Groningen'

• Alleen Heracles Almelo (11) kreeg dit seizoen meer strafschoppen tegen dan VVV-Venlo (8), dat in het seizoen 2011/12 voor het laatst meer strafschoppen tegen kreeg in een Eredivisie-jaargang (9).

Peniel Mlapa werd na Nordin Amrabat (10 in 2007/08), Ruud Boymans (11 in 2010/11) en Clint Leemans (10 in 2017/18) de vierde VVV-speler deze eeuw met minstens tien goals in een Eredivisie-seizoen.4).

AZ
AZ
4 - 2
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

• AZ wist voor de tweede keer ooit en voor het eerst in een thuisduel vier keer te scoren tegen Fortuna Sittard in Eredivisie-verband. AZ scoorde voor het vierde Eredivisie-thuisduel op rij minstens drie keer, de langste reeks voor de club sinds 2011 (toen 5 wedstrijden op rij).

Teun Koopmeiners is de enige AZ-speler die dit seizoen in twee Eredivisie-duels minstens twee keer scoorde. Guus Til scoorde in vier Eredivisie-duels op rij en werd daarmee de eerste AZ-speler die dit presteerde sinds Vincent Janssen in 2016 (7 op rij).

Fortuna Sittard kreeg voor het eerst in de clubgeschiedenis minimaal vier goals tegen in drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden.

Mark Diemers was tegen AZ de Fortuna-speler die bij de meeste doelpogingen betrokken was (6 - 2 schoten & 4 kansen gecreëerd) en noteerde daarnaast de meeste passes (45), gewonnen duels (8) en balheroveringen (13) van alle spelers van Fortuna Sittard.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord
Feyenoord
4 - 0
FC Emmen
FC Emmen

• Het basiselftal van Feyenoord had een gemiddelde leeftijd van 28 jaar en 76 dagen, de hoogste gemiddelde leeftijd voor de eerste elf van de Rotterdammers in een Eredivisie-wedstrijd sinds 14 mei 2017 (28 jaar en 321 dagen tegen Heracles Almelo).

• Het eerste doelpunt van Robin van Persie was de 200ste competitiegoal uit zijn carrière; hij staat nu op 33 voor Feyenoord, 96 voor Arsenal, 48 voor Manchester United en 25 voor Fenerbahçe. Alleen Dirk Kuijt (36 jaar en 296 dagen) was ouder bij een hattrick voor Feyenoord in de Eredivisie dan Robin van Persie (35 jaar en 209 dagen), die zijn eerste Eredivisie-hattrick ooit maakte.

'Alleen Robin van Persie is de reden om nog naar dit Feyenoord te gaan'

Sam Larsson creëerde zes kansen tegen FC Emmen, de buitenspeler creëerde alleen op 28 oktober 2017 meer kansen in dienst van Feyenoord in een Eredivisie-duel (8 tegen Roda JC).

Michael Chacón kwam tot acht intercepties tegen Feyenoord, dit Eredivisie-seizoen kwamen alleen Nicolas Tagliafico en Dave Bulthuis tot meer intercepties in een wedstrijd (9, Tom Beugelsdijk ook 8).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.