Kranten speculeren al over rampscenario: Serie A zonder kampioen

Reacties

Nu er tot 3 april niet wordt gevoetbald in de Serie A naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus, speculeren de Italiaanse kranten over de eventuele gevolgen. Zou het mogelijk zijn dat Italië dit seizoen geen kampioen krijgt?

Kranten speculeren al over rampscenario: Serie A zonder kampioen
© Pro Shots

Het is volgens La Gazzetta dello Sport op dit moment nog een hypothetische vraag, maar het valt zeker niet uit te sluiten. In de regels van de competitie staan de gevolgen van noodscenario's zoals de huidige niet duidelijk omschreven. De Italiaanse voetbalbond (FIGC) buigt zich nu over een plan voor na 3 april, de datum waarop de huidige drastische maatregelen aflopen.

Ook La Repubblica waagt zich aan een artikel over de mogelijke gevolgen van het stilleggen van de Serie A. De meest voor de hand liggende optie is dat de FIGC een schema in elkaar draait waarin de wedstrijden uit de 27ste, 28ste en de 29ste speelronde midweeks worden ingehaald. Indien nodig worden de halve finales en de finale om de Coppa Italia pas in de zomer afgewerkt.

Die kans wordt groter als de huidige maatregelen ook na 3 april van kracht blijven. In dat geval sluit ook La Repubblica een worst case scenario niet uit. Het zou betekenen dat er geen kampioen wordt uitgeroepen en dat er geen clubs degraderen. De Europese tickets en de promotieplaatsen uit de Serie B zouden dan nog wel worden toegekend. De Serie A zou volgend seizoen dan uit 22 teams bestaan.

Serie A

Stand Serie A 2019/2020

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
26
5
7
76-43
+33
83
2
Internazionale
38
24
10
4
81-36
+45
82
3
Atalanta Bergamo
38
23
9
6
98-48
+50
78
4
Lazio
38
24
6
8
79-42
+37
78
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

EK
Dat Italiaanse media al speculeren over zo'n bizar einde van het seizoen, heeft natuurlijk te maken met het EK dat komende zomer op de rol staat. Daardoor is er weinig ruimte voor uitloop. Signalen dat het EK op de tocht staat, zijn er - drie maanden voor het openingsduel in Rome (!) op 12 juni tussen Italië en Turkije - nog niet. Wel heeft de FIGC de UEFA gevraagd de mogelijkheden van uitstel te bestuderen.

De Europese competities gaan vooralsnog gewoon door, al worden er wel de nodige Europese wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld. Volgens La Gazzetta kunnen ook de Italiaanse clubs dat, ondanks de lockdown in eigen land, blijven doen. Een andere optie is dat sommige Europese wedstrijden van de clubs uit Italië, die nog wel gewoon kunnen blijven trainen, op neutraal terrein moeten worden afgewerkt.

Hoewel het uitstellen van de Serie A dus verregaande gevolgen kan hebben, vindt oud-international Christian Vieri het de enige juiste beslissing. 'Je kan niet voetballen zonder de fans', vertelde de oud-spits van onder meer Juventus, Lazio en Internazionale tegen Tika Taka. 'Sport is op dit moment niet belangrijk, we moeten denken aan de gezondheid van de Italiaanse bevolking en thuisblijven.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.