Krankzinnige slotfase lijkt play-offdroom Excelsior te beëindigen

Excelsior heeft een zeker lijkende overwinning in blessuretijd uit handen gegeven. De ploeg van Mitchell van der Gaag stond bij het ingaan van de extra speeltijd met 2-0 voor tegen Heracles Almelo, maar toch pakten de Tukkers nog een nooit meer verwacht punt in Rotterdam: 2-2.

De toeschouwers in het Van Donge & De Roo Stadion konden hun ogen niet geloven. Excelsior had de gehele wedstrijd de controle gehad en was al in de zevende minuut op een 1-0 voorsprong gekomen, via de vierde seizoenstreffer van Ali Messaoud. De middenvelder tikte na een onoverzichtelijke situatie in het strafschopgebied van Heracles binnen. De grootste kans op de gelijkmaker viel kort na rust. Excelsior-doelman Ögmundur Kristinsson redde uitstekend op een kopstoot van Paul Gladon.

Vervolgens ging het aan de overkant van het veld helemaal mis voor Heracles. Een kopbal van Jurgen Mattheij werd van de doellijn gehaald door Peter van Ooijen, die de bal hierbij op zijn bovenarm kreeg. Scheidsrechter Siemen Mulder stuurde de protesterende middenvelder met een directe rode kaart naar de kleedkamer en vanaf de strafschopstip verdubbelde Mike van Duinen de voorsprong voor Excelsior.

Met een man minder leek een comeback voor Heracles er geen moment in te zitten. Excelsior was heer en meester, raakte twee keer de paal (via Hicham Faik en Jeffry Fortes) en dwong Bram Castro tot meerdere reddingen. De doelman van Heracles hield zijn ploeg op de been en zag Jamiro Monteiro in blessuretijd de aansluitingstreffer op het scorebord brengen.

Voor Excelsior leek er op dit moment nog steeds niets aan de hand, maar uiteindelijk werd de overwinning toch nog weggegeven. Jordy de Wijs haalde Jaroslav Navrátil neer en hoewel de overtreding net buiten het strafschopgebied werd ingezet, gaf arbiter Mulder Heracles een penalty. Die werd feilloos binnengeschoten door Monteiro en zo pakte Heracles tot de verbazing van alles en iedereen in het stadion toch nog een punt: 2-2.

Door het gelijkspel lijken Excelsior en Heracles nu allebei uitgeschakeld in de race om een plek in de play-offs om Europees voetbal. Excelsior staat tiende en heeft, met nog twee wedstrijden te gaan, vier punten minder dan nummer acht van de ranglijst PEC Zwolle. Heracles staat elfde en heeft zes punten minder dan PEC.