Zwitserland en Denemarken hebben zich maandagavond gekwalificeerd voor het EK van volgend jaar. Ierland moet in de play-offs gaan proberen om een ticket te bemachtigen.

Gibraltar
1 - 6
Zwitserland
Zwitserland

Zwitserland was voor maandagavond nog niet zeker van een EK-ticket, maar de supporters zullen toch al een goed gevoel over deelname hebben gehad. De kwalificatiereeks werd immers afgesloten bij voetbaldwerg Gibraltar, dat de zeven eerdere kwalificatiewedstrijden verloor en in die reeks 25 tegendoelpunten kreeg, terwijl het zelf maar twee keer scoorde. Voor de Zwitsers mocht dit geen probleem zijn en dat werd het ook niet.

De bezoekers kwamen in de tiende minuut op voorsprong, toen Ruben Vargas Cedric Itten bediende. Kort in de tweede helft maakte Vargas er zelf 0-2 van en vervolgens pikte ook Christian Fassnacht zijn doelpuntje mee. Het feest was groot bij Gibraltar toen Reece Styche namens de thuisploeg wat terugdeed. Spannend werd het echter niet meer: via goals van Loris Benito, Itten en Granit Xhaka bouwde Zwitserland aan een ruime zege. Het Alpenland doet volgend jaar voor de vijfde keer mee aan het EK; drie jaar geleden sneuvelden de Zwitsers na strafschoppen in de achtste finales tegen Polen.

Ierland
Ierland
1 - 1
Denemarken
Denemarken

Spannend was het dus niet voor Zwitserland, maar spannend was het zeker wel voor Ierland en Denemarken. Deze twee landen streden om één EK-ticket, waarbij de Denen de beste papieren hadden. Ierland wist dat het in eigen huis moest winnen en probeerde ook wel om de aanval te zoeken. De ploeg van Mick McCarthy heeft echter niet bijzonder veel creativiteit in huis en wist voor rust niet veel te creëren.

Denemarken, met Christian Eriksen en Lasse Schöne in de basis en Kasper Dolberg als vroege invaller voor de geblesseerd geraakte Andreas Cornelius, was voetballend gezien de betere ploeg. Ook de bezoekers kregen echter niet veel kansen en daardoor was de wedstrijd vooral leuk vanwege de spanning. Toen Martin Braithwaite achttien minuten voor tijd met een volley uit het niets voor de 0-1 zorgde, leek dat direct de beslissing te zijn.

Dat was het echter niet. Ierland zette nog aan voor een slotoffensief en vijf minuten voor tijd kopte Matt Doherty vol overgave bij de tweede paal de 1-1 binnen, waarna het nog even flink ging stormen. Denemarken overleefde deze storm en is er volgend jaar weer bij, nadat het drie jaar geleden in Frankrijk nog ontbrak. Zo mag Schöne zich gaan opmaken voor een vermoedelijk laatste eindronde in het shirt van de Deense nationale ploeg.