Koploper Sparta knokt zich terug tegen NEC en blijft ongeslagen

Sparta Rotterdam en NEC zijn vrijdag in evenwicht uit elkaar gegaan: 1-1. De koploper speelde een zeer matig eerste uur en kwam op een 0-1 achterstand, maar knokte zich terug en voorkwam in ieder geval de eerste nederlaag van dit voetbaljaar.

Sparta Rotterdam
1 - 1
N.E.C.
N.E.C.

Sparta begon het seizoen met zeven punten uit drie wedstrijden en werd daarmee de nummer één in de Eredivisie. Na de overwinning van afgelopen zondag op SC Heerenveen ging de blik op de transfermarkt, met daarbij de vraag of er nog basisspelers zouden gaan vertrekken. Vito van Crooij zat tegen NEC inderdaad niet meer bij de wedstrijdselectie: hij gaat zijn loopbaan vervolgen in Saoedi-Arabië. De begeerde Nick Olij was wel gewoon van de partij en stond onder de lat.

Camiel Neghli was vrijdagavond de vervanger van Van Crooij en hij kreeg in de twaalfde minuut de eerste én direct de beste kans van de eerste helft. Het schot van de aanvaller werd met moeite gekeerd door Jasper Cillessen. Hierna had NEC de meeste mogelijkheden, maar de schoten van Rober González gingen ver over en Magnus Mattsson schoot recht op de vuisten van Olij.

NEC, dat Brayann Pereira en Bram Nuytinck met blessures kwijtraakte, voetbalde gemakkelijker dan Sparta. De 0-1 voorsprong die de bezoekers ruim tien minuten na rust namen was wat dat betreft niet onverdiend. Dirk Proper pikte een weggekopte bal op, stoomde op naar voren, vond met een goede lichaamsbeweging ruimte en passeerde Olij met een schot in de verre hoek.

Met een dubbele wissel probeerde Jeroen Rijsdijk de wedstrijd te doen kantelen. De coach van Sparta bracht Charles-Andreas Brym en Pelle Clement in het veld en zag zijn ploeg de druk opvoeren. Koki Saito kreeg een enorme kopkans uit een hoekschop, maar werkte de bal bij de tweede paal naast, voordat Sparta tien minuten voor tijd een penalty kreeg. Clement werd aan het struikelen gebracht en de bal ging op de stip.

Na het vertrek van Van Crooij, vorig seizoen de vaste nemer van de strafschoppen bij Sparta, was het even de vraag wie de penalty zou gaan nemen. Joshua Kitolano stapte naar voren en stuurde Jasper Cillessen de verkeerde kant op: 1-1. Sparta wilde hierna meer, het had NEC bij de keel gegrepen, en Agustin Anello maakte bijna zijn eerste goal in Rotterdamse dienst. Aan de overkant voorkwam Olij bij een grote kans voor González een nieuwe voorsprong voor NEC.

Gescoord werd er niet meer en dus moesten Sparta en NEC allebei genoegen nemen met een punt. Sparta blijft koploper, met acht punten uit vier wedstrijden, maar kan later dit weekend wel ingehaald worden. NEC heeft nu vier punten uit vier wedstrijden.