Koningskoppel leidt Arsenal met masterclass afwerken naar EL-finale

Reacties

Arsenal heeft donderdagavond de finale van de Europa League bereikt. In de return van de halve finale op bezoek bij Valencia verdedigden de Londenaren onder toeziend oog van scheidsrechter Danny Makkelie de 3-1 overwinning uit het heenduel met succes. Het is goed voor de eerste plek in een Europese finale sinds 2006 en geeft de nummer vijf van Engeland bovendien een extra kans zich te plaatsen voor de Champions League van komend seizoen.

Koningskoppel leidt Arsenal met masterclass afwerken naar EL-finale
Valencia
Valencia
2 - 4
Arsenal
Arsenal

Sinds afgelopen zondag is namelijk duidelijk dat dat via de Premier League erg lastig gaat worden. Arsenal kwam thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Brighton & Hove Albion en heeft met nog één duel te gaan daardoor drie punten minder dan aartsrivaal Tottenham Hotspur, dat bovendien een beter doelsaldo heeft. Het succes in de Europa League komt daardoor als geroepen voor de mannen van Unai Emery, die het toernooi al drie keer won met Sevilla.

Emery werkte in Spanje ook bij Valencia en moest bij zijn terugkeer in Mestalla toezien dat zijn oude werkgever net als vorige week nog wel het beste uit de startblokken kwam. De jacht op de vroege openingstreffer had al na tien minuten resultaat toen de Arsenal-defensie wel heel erg open lag en Dani Parejo met een splijtende pass Rodrigo wegstuurde op de linkerflank. Uit de voorzet van de Spaanse international tikte Kévin Gameiro de bal van dichtbij binnen.

Het vroege doelpunt gaf Valencia de hoop op de derde Europese comeback van deze week, maar dat was buiten het koningskoppel van Arsenal gerekend. Alexandre Lacazette en Pierre-Emerick Aubameyang zetten vorige week al hun handtekening onder de wederopstanding van The Gunners en waren ook nu weer dodelijk in de afronding. Zo was het zes minuten na de 1-0 bij de eerste de beste kans meteen raak toen Lacazette doorkopte en Aubameyang de bal in de hoek volleerde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het was nog niet de definitieve knock-out van Valencia, dat bleef zoeken naar openingen in de Londense defensie en die af en toe ook vond. Tegen de klasse van het aanvalsduo van Arsenal was de huidige nummer vijf van Spanje, die later deze maand ook nog de bekerfinale speelt tegen Barcelona, echter niet opgewassen. Vlak voor rust schoot Lacazette na een goede dribbelactie van Aubemeyang nog net naast, maar vijf minuten in de tweede helft was het wel raak.

En dat was vooral te danken aan de individuele klasse van Lacazette. Na goed doorzetten van zijn Gabonese partner in crime en een prima pass van Lucas Torreira had de Franse nummer 9 namelijk nog steeds Cristiano Piccini in zijn nek. Lacazette maakte echter optimaal gebruik van zijn fysieke kracht, draaide weg bij de Italiaanse back en schoot raak in de verre hoek: 1-2. Het was zijn derde doelpunt in het tweeluik met Valencia en betekende dat Los Che er vier moesten maken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Gameiro frommelde met meer geluk dan wijsheid al snel het eerste doelpunt langs Petr Cech, maar van een heroïsche comeback kwam het niet. Elf minuten nadat de hoop was teruggekeerd in de Spaanse harten, sloeg Aubameyang genadeloos toe. Uit een voorzet van Ainsley Maitland-Niles was het voor hem een koud kunstje zijn tweede van de avond binnen te tikken. Twee minuten voor tijd completeerde de Gabonees zijn hattrick door uit een lastige hoek hard raak te schieten.

Het betekende het stijlvolle slotakkoord van de masterclass afwerken van het koningskoppel van Arsenal. Op 29 mei kunnen The Gunners in Baku hun eerste Europese prijs sinds 1994 (de Europa Cup II) winnen. Sindsdien stonden de Londenaren nog wel één keer in de CL-finale, maar in 2006 was Barcelona te sterk. Voor Emery is het al de vierde keer dat hij in de EL-finale staat. Met Sevilla won de 47-jarige Spanjaard het toernooi in 2014, 2015 én 2016.

In de andere halve finale won Chelsea na penalty's van Eintracht Frankfurt en dus hebben we ook in de Europa League een volledig Engelse finale. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.