Kompany tot Mignolet: Rode Duivels keren massaal terug naar België

Reacties

Nu de stofwolken van de transfermarkt zijn opgetrokken, kan men op zoek naar opvallende gebeurtenissen. De massale terugkeer van Rode Duivels naar de Belgische competitie is er daar één van. Een overzicht.

Kompany tot Mignolet: Rode Duivels keren massaal terug naar België

Vincent Kompany, 89 interlands (RSC Anderlecht)
Dat Vincent Kompany terug is in België is niet bepaald geheim gebleven. De 89-voudig international van België stopte na elf seizoenen bij Manchester City om terug te keren bij de club die hij in 2006 verruilde voor Hamburger SV: RSC Anderlecht. Met onder meer vier Premier League-titels, vier League Cups en twee FA Cups ging Kompany aan de slag als speler/coach van de mannen in paarswit. Na zes wedstrijden in de Jupiler Pro League heeft Kompany nog niet het predikaat 'wondercoach' opgeplakt gekregen. Na vijf wedstrijden zonder winst werden afgelopen zondag pas voor het eerst de drie punten gepakt door Standard Luik met 1-0 te verslaan.

Dat was nota bene zonder Kompany. De 33-jarige Belg kampte nog met een blessure die hij een week eerder had opgelopen in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen KRC Genk. 'We geloven niet in de hype, we geloven niet in drama. We geloven in het proces. We blijven goed voetbal spelen, met een erg jonge spelersgroep. Maar, geen resultaat, geen excuses. We kunnen niets anders doen dan hard blijven werken', zei de speler/coach na die nieuwe domper. Inmiddels heeft Kompany ook besloten om op wedstrijddagen een stapje terug te doen als coach om zich volledig te richten op zijn taken als speler, mits hij fit is uiteraard.

Kevin Mirallas, 60 interlands (Antwerp FC)
Nog nooit speelde de inmiddels 31-jarige Kevin Mirallas in de Belgische competitie. Daar kwam dit seizoen verandering in. In de jeugd speelde Mirallas voor Standard Luik, maar nog voordat hij zijn debuut in het betaald voetbal maakte, vertrok hij naar het Franse Lille. Via Saint-Étienne, Olympiakos Piraeus, Everton, weer Olympiakos en Fiorentina zorgde Antwerp FC ervoor dat Mirallas dit seizoen ook in eigen land op het hoogste niveau te bewonderen is. Met zestig interlands aan ervaring moet hij Antwerp proberen te helpen de zesde plek van vorig seizoen minstens te evenaren.

Nacer Chadli, 56 interlands (RSC Anderlecht)
Nacer Chadli was een van de spelers die door Kompany werd verleid tot een overstap naar Anderlecht, dat hem huurt van AS Monaco. Na nederlagen tegen KV Kortrijk (4-2) en KRC Genk (1-0) leidde Chadli afgelopen week zijn ploeg als aanvoerder naar een 1-0 zege op Standard Luik, nota bene de ploeg waar hij in de jeugd speelde totdat hij naar Nederland vertrok.

Van een terugkeer naar de hoogste voetbalcompetitie van België is in het geval van Chadli echter geen sprake. De 56-voudig international van de Rode Duivels speelde zoals gezegd bij Standard Luik in de jeugd, maar kwam via MVV bij AGOVV in het betaald voetbal terecht. Na avonturen bij FC Twente, Tottenham Hotspur, West Bromwich Albion en AS Monaco speelt de dertigjarige Chadli nu voor het eerst in de Belgische competitie. Tot grote vreugde van Roberto Martínez, bondscoach van België.

'Ik maakte me zorgen om hem', zei Martínez in Het Nieuwsblad. 'Hij kon bij de nationale ploeg niet meer concurreren met de spelers die elke week speelden. Hij heeft desondanks een belangrijke rol in onze selectie door zijn veelzijdigheid. Links en rechts, technisch sterk en met een groot loopvermogen. Een bijzonder interessante speler, maar hij moest wel spelen. Chadli moet belangrijk zijn. Bij Anderlecht is hij belangrijk.'

Steven Defour, 52 interlands (Antwerp FC)
Na drie seizoenen bij het Engelse Burnley keert ook Steven Defour weer (transfervrij) terug naar zijn vaderland. Na KRC Genk, Standard Luik en RSC Anderlecht voegt de middenvelder met Antwerp FC de vierde Belgische club toe aan zijn voetballoopbaan. Na FC Porto (2011-2014) was Burnley zijn tweede buitenlandse avontuur. Zijn laatste interland voor België speelde de 31-jarige Defour al in november 2017. Daar komt ook geen verandering in. Defour kondigde in mei 2018 namelijk aan te stoppen als international.

Naast Mirallas en Defour trok Antwerp FC trouwens nóg een voormalige Rode Duivel aan. Ritchie De Laet, die in 2009 twee interlands speelde, kwam transfervrij over van Aston Villa.

Simon Mignolet, 22 interlands (Club Brugge)
Simon Mignolet verliet de bank bij Liverpool om eerste doelman van Club Brugge te worden. Mignolet keepte al wel eens in de Belgische competitie. De 31-jarige doelman stond in meer dan honderd wedstrijden onder de lat bij Sint-Truiden, waarvan 54 op het hoogste niveau. In 2006 verliet Mignolet België voor Sunderland. Daar pikte Liverpool hem in 2013 op. Na zes seizoenen op Anfield, waarvan de laatste twee als reserve, werd het tijd om weer eerste doelman te worden.

Een keuze waar Martínez maar al te blij mee was. 'Wat hij doet, is heel moedig. Men denkt dat hij terugkomt om het zichzelf makkelijk te maken. Leuk met de familie en zo, maar nee. Het is precies het tegenovergestelde. Als hij zich comfortabel wilde voelen, was hij op de bank bij Liverpool gebleven, winnaar van de Champions League. Of ging hij ergens ver van huis spelen. Maar hij kwam naar België. En hij is in die kleedkamer bij Club Brugge niet zomaar de doelman, hij is een ervaren speler naar wie iedereen luistert. Ik vind dat enorm dapper. Hij neemt verantwoordelijkheid', aldus Martínez.

Anthony Limbombe, 1 interland (Standard Luik)
Een doorgewinterde international is Anthony Limbombe niet, maar de voormalig speler van NEC speelde in maart 2018 wel één interland voor België. NEC nam hem in 2014 over van KRC Genk, waarna hij via Club Brugge bij het Franse FC Nantes terechtkwam. Daar speelde hij vorig seizoen 29 wedstrijden in de Franse Ligue 1 waarin hij één keer scoorde. Die ene goal heeft hij na vijf wedstrijden bij Standard Luik, dat hem voor één seizoen huurt, al te pakken.

Laurent Depoitre, 1 interland (AA Gent)
Net als Limbombe speelde ook Laurent Depoitre één interland voor België. Dat deed hij op 10 oktober 2015 in het EK-kwalificatieduel met Andorra. Daarna speelde de spits geen enkele interland meer, maar omdat hij ook meteen scoorde tegen Andorra loopt hij wel keurig één op één. Statistieken die hij in de Jupiler Pro League dolgraag zal willen evenaren. De start van Depoitre bij AA Gent is dan ook veelbelovend. Na drie wedstrijden staat de spits, die transfervrij overkwam van Huddersfield Town, op twee goals. De dertigjarige Depoitre speelde overigens tussen 2014 en 2016 ook al bij AA Gent. Nadien beleefde hij buitenlandse avonturen bij FC Porto en Huddersfield Town.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.