'Koemans Kids': Barça-toekomst rooskleurig dankzij Nederlandse traditie

Reacties

Met Ilaix Moriba was er zaterdagavond wéér een jonkie die zich liet gelden bij het FC Barcelona van Ronald Koeman. Spaanse media prijzen de Nederlandse coach voor zijn omgang met jonge spelers bij de Catalaanse club en spreken al van 'Koemans Kids'.

'Koemans Kids': Barça-toekomst rooskleurig dankzij Nederlandse traditie
© Pro Shots
Osasuna
Osasuna
0 - 2
Barcelona
Barcelona

Ansu Fati en Pedri scoorden dit seizoen al namens FC Barcelona toen ze nog maar zeventien jaar waren en met de achttienjarige Moriba als kersverse doelpuntenmaker is de formatie van Koeman nu de enige die in een La Liga-seizoen drie verschillende tieners als doelpuntenmakers heeft. Bij Marca doet de opleving van 'Koemans Kids' denken aan de manier waarop Koeman de carrières van Zlatan Ibrahimovic, Juan Mata, Sadio Mané en Virgil van Dijk een impuls gaf. 'Koeman heeft een reputatie met het geven van kansen aan de jeugd', zo stelt dat medium.

Want inderdaad: naast Pedri, Fati en Moraix krijgen ook Ronald Araújo (22), Óscar Mingueza (21) en in iets minder mate Riqui Puig (21) voldoende kansen in Camp Nou. 'Daar zijn we heel trots op en we doen het ook omdat ze die kansen verdienen. Spelers als Pedri, Ilaix, Riqui, Mingueza en Araújo hebben een heel grote toekomst voor zich en als coach wil ik dit soort jongens graag een kans geven, want ze vormen de toekomst van de club', vertelde Koeman na afloop van alweer de achtste La Liga-uitzege op rij. 

Na afloop van Osasuna - Barcelona kreeg Koeman de vraag of het voor hem makkelijker is om voor jonkies te kiezen, omdat dit in Nederland een traditie is. 'Natuurlijk, al is het in Nederland wel makkelijker om jeugd de kans tegen dan hier. De competitie in Nederland is niet zo sterk als hier, maar ook bij Barcelona lopen genoeg talenten rond die de kans verdienen.'

Koeman geeft de talenten niet alleen de kans. Die talenten grijpen die kansen ook. De Nederlandse coach vindt echter niet dat het gebruik van de jongelingen gebruikt mag worden als excuus, mocht de jacht op prijzen mislukken. 'We moeten hier bij Barcelona wedstrijden en prijzen winnen. Als je dat kunt doen met jonge spelers is dat des te beter. Het belangrijkste is voor mij dat de talenten goed genoeg zijn om zich te kunnen meten met de tegenstanders. Leeftijd maakt mij niets uit. Het gaat erom wat je op het veld laat zien.'

Waar Moriba scoorde, daar noteerden ook Mingueza en Pedri fraaie statistieken tegen Osasuna. Mingueza veroverde van alle spelers de meeste ballen en Pedri noteerde minstens honderd balcontacten, waarmee hij de jongste speler werd die dat aantal behaalde sinds Opta de statistieken bijhoudt. Daarmee hadden de jongelingen dus een groot aandeel in de zege die ervoor zorgde dat het gat met koploper Atlético Madrid werd teruggebracht tot twee punten met zondagmiddag Atlético Madrid - Real Madrid op het programma: 'Wij moeten zelf blijven winnen. Elk resultaat in Madrid is voor ons goed', zo besloot Koeman.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Atlético Madrid
38
26
8
4
67-25
+42
86
2
Real Madrid
38
25
9
4
67-28
+39
84
3
Barcelona
38
24
7
7
85-38
+47
79
4
Sevilla
38
24
5
9
53-33
+20
77
5
Real Sociedad
38
17
11
10
59-38
+21
62
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.