Koeman ziet eerste prijs bij Barcelona door zijn vingers glippen

Athletic de Bilbao heeft zondagavond ten koste van Barcelona de Spaanse Super Cup veroverd. De Basken sloegen in de slotfase toe, waardoor Ronald Koeman zijn eerste prijs als trainer van Barça door de vingers zag glippen: 2-3.

Barcelona kwalificeerde zich afgelopen woensdag voor de eindstrijd door Real Sociedad te verslaan na strafschoppen. Athletic verraste op zijn beurt door Real Madrid uit te schakelen. Ten opzichte van die halve finale voerde Koeman één belangrijke wijziging door: Lionel Messi keerde terug in de basiself van de Catalanen.

Het lukte de Argentijn in de eerste helft niet om zijn stempel te drukken. Athletic wist Barcelona behoorlijk te neutraliseren, maar kreeg vijf minuten voor rust toch de openingstreffer om de oren. Na een vloeiende aanval van Barça werd de inzet van Messi nog geblokt, maar Antoine Griezmann sloeg toe uit de rebound: 1-0.

Het feest bij de Catalanen duurde echter maar kort. Twee minuten later trok Athletic de stand namelijk alweer gelijk. Óscar De Marcos kwam uit de rug van Jordi Alba en tikte de bal bij de eerste paal binnen: 1-1. In de tweede helft leken de Basken zelfs de leiding te nemen via een kopbal van Raúl García, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

In plaats daarvan viel de goal in de 77ste minuut aan de andere kant. Alba gaf laag voor op Griezmann, die goed achter de bal was gebleven en zo de 2-1 binnen kon tikken. Het was een volgend hoogtepunt voor de 29-jarige Fransman, die het zo ontzettend lastig heeft bij Barcelona, maar de laatste weken voorzichtig zijn klasse laat zien. In zijn laatste vier duels was hij goed voor vier goals en drie assists.

Uit een snelle counter kreeg Barça vervolgens de kans om de wedstrijd te beslissen, maar Frenkie de Jong, die niet zijn beste wedstrijd speelde, kreeg de bal net niet lekker mee van Messi. Athletic bleef zo in leven en sloeg in de slotminuut alsnog toe. Uit een vrije trap van Iker Muniaín volleerde Asier Villalibre binnen en zo bezorgde hij de Basken alsnog een verlenging.

Voor Barcelona was dat een flinke tegenvaller. De mannen van Koeman hadden woensdag immers ook al 120 minuten gespeeld in een toch al slopend seizoen. Drie minuten na de start van de verlenging werd de opdracht voor Barça nog een stuk zwaarder. Iñaki Williams schoot de bal vanaf de punt van het zestienmetergebied fraai in de verre bovenhoek: 2-3.

Rode kaart Messi
Koeman wisselde vervolgens zeer aanvallend om een gelijkmaker en daarmee een strafschoppenreeks te forceren, maar dat lukte niet. De frustratie nam toe in de slotfase en notabene Messi liet zich gaan. De Argentijn deelde een veeg uit aan Villalibre en pakte zijn eerste rode kaart ooit, in zijn 753ste wedstrijd voor Barcelona. Athletic hield stand en won zo voor de derde keer in clubhistorie de Spaanse Super Cup.