Koeman steekt Danny Blind voorbij, karig debutantenjaar

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. In dit artikel besteden we aandacht aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland van zondagavond (aftrap 18.00 uur).

Koeman steekt Danny Blind voorbij, karig debutantenjaar
© Pro Shots
Wit-Rusland
Wit-Rusland
1 - 2
Nederland
Nederland

• Met de zwaarbevochten overwinning op Noord-Ierland van donderdagavond veroverde Oranje de eerste plaats in Groep C. Nog altijd zijn de verschillen niet heel groot. Nederland heeft in elk geval drie verliespunten minder dan Noord-Ierland. De toptwee van de groep kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Oranje zette zeven van de negen eerdere ontmoetingen met Wit-Rusland in winst om. Die andere wedstrijden leverden een nederlaag op, in 1995 (1-0) en 2007 (2-1). Het laatste bezoek aan het Oost-Europese land dateert van 2017 en resulteerde in een 1-3 overwinning.

Oranje kan in Minsk niet beschikken over Memphis Depay, die wegens bovenbeenklachten is afgehaakt. Bondscoach Ronald Koeman besloot om geen vervanger op te roepen.

• Aan het begin van deze EK-kwalificatiecyclus boekte Oranje in De Kuip een 4-0 zege op Wit-Rusland. Memphis (twee keer), Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk waren trefzeker.

Van de Beek opgelucht: 'Balbezit hebben zegt niet altijd alles'

Overigens is Memphis met drie doelpunten de meest trefzekere Oranje-speler in wedstrijden tegen Wit-Rusland. Robin van Persie, Quincy Promes en Patrick Kluivert scoorden tweemaal tegen de Oost-Europeanen.

Met vier punten uit zes wedstrijden staat Wit-Rusland er dramatisch voor in de poule van Oranje. De Oost-Europeanen maken echter nog altijd kans op het EK. Als groepswinnaar in de Nations League mag Wit-Rusland zich opmaken voor de play-offs in Divisie D.

• De scheidsrechter van Wit-Rusland - Nederland is Tasos Sidiropoulos, die eerder dit seizoen de Europa League-wedstrijd tussen Antwerp FC en AZ leidde. De Griek stuurde toen twee spelers van de Belgische club van het veld. AZ zegevierde op een memorabele avond.

Van Persie op schot tegen Wit-Russen, pijnlijke herinnering voor Van Basten

Nog altijd is Donyell Malen de enige speler die dit kalenderjaar zijn debuut mocht vieren in het Nederlands elftal. Ook in Minsk komt daar normaal gesproken geen verandering in, tenzij Marco Bizot onder de lat komt te staan. Het laatste jaar met maar één debutant was 2002, met Andy van der Meyde.

• Voor Koeman wordt het zijn achttiende interland als keuzeheer van Oranje. Daarmee komt hij alleen op de zeventiende plaats in dit klassement en steekt hij Danny Blind voorbij. Recordhouder Bob Glendenning (87 caps) is nog heel ver weg.

• Opmerkelijk is dat Oranje in twaalf van de zeventien 'Koeman-interlands' de openingsgoal incasseerde. Nederland ging echter maar vier keer onderuit onder zijn leiding.

Memphis is samen met Matthijs de Ligt de enige international die nog geen enkele interland onder leiding van Koeman heeft gemist. Aan de status van de aanvaller komt zondag dus een einde. Ryan Babel, Daley Blind, Jasper Cillessen, Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum misten twee duels in het tijdperk-Koeman.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.