AZ maakt Nederlands feest compleet na zinderende avond in Brussel

Reacties

AZ heeft donderdag na PSV en Feyenoord een Europa League-ticket bemachtigd. Uiteindelijk kostten twee domme rode kaarten Antwerp FC pas na de verlenging de kop.

AZ maakt Nederlands feest compleet na zinderende avond in Brussel
Antwerp
Antwerp
nv
1 - 4
AZ
AZ

Met de 1-1 uit de eerste wedstrijd was het AZ dat moest scoren om het ticket voor de Europa League te bemachtigen. Trainer Arne Slot repte vooraf dan ook over de gewenste en bekende aanvallende intenties van de Alkmaarse formatie. Maar in de openingsfase was het Antwerp FC dat de meeste aanspraak maakte op een treffer.

Mede dankzij onder andere een knappe redding van Marco Bizot op de kopbal van Ivo Rodrigues overleefde AZ de Belgische storm zonder schade. Gaandeweg de eerste helft hadden de gasten in Brussel meer in de melk te brokkelen, al bleven ze aanvallend onmachtig. De grote kans voor Lior Refaelov na een slippertje van Vlaar liet zien dat ook na het voorzichtige Alkmaarse herstel het vooral de Belgische ploeg was die het meeste aanspraak mocht maken op de openingstreffer.

De vooruitzichten van AZ veranderden in positieve zin na ruim een half uur. Koud vier minuten na een eerste gele kaart voor Dieumerci Mbokani ging de spits van Antwerp andermaal in de fout in een duel met Vlaar. De 33-jarige aanvaller moest die onnodige actie bekopen met een tweede gele kaart en verdween in de catacomben van het Koning Boudewijn Stadion.

AZ had alle moeite de numerieke meerderheid uit te buiten. Pas na bijna een uur kreeg Myron Boadu de eerste en ook zeer grote mogelijkheid om de score te openen. Zijn kopbal ging rakelings naast. Het zou tegen de verhoudingen in zijn geweest, want de thuisploeg zette op basis van wilskracht de toon.

Die inspanningen leverden aanvankelijk niet de gewenste en ook niet noodzakelijke Belgische treffer op. Scheidsrechter Tasos Sidiropoulos wees de penaltyclaims na een valpartij van Alexis De Sart van de hand, waar Rodrigues in een kansrijke positie met een te mager schot Bizot niet kon verontrusten.

De inspanningen dreigden hun tol te gaan eisen voor Antwerp. Moegestreden kon het de Alkmaarse drang naar voren steeds minder beantwoorden. AZ greep na een uur namelijk het initiatief. Onder aanvoering van invaller Yukinari Sugawara voerde de ploeg van Slot de druk op het Antwerpse doel op. Calvin Stengs was twee keer dicht bij de 0-1, waarbij doelman Sinan Bolat en de lat hem van een treffer onthielden.

De eerste treffer van de avond viel een kwartier voor tijd aan de andere kant. Bij een vlijmscherpe counter behield Martin Hongla het overzicht en bood Lamkel Zé de vrije kans op de 1-0. De vreugde bij de Kameroense spits maakte snel plaats voor verwondering en ontluistering. Hij was bij het juichen te uitbundig geweest en kreeg daarvoor met zijn tweede gele kaart de rekening gepresenteerd.

Het bleek een hoge rekening. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd haalde Stengs de trekker over en was de man die AZ in 2009 zoveel pijn deed in Europa wel geklopt. Vroeg in de noodzakelijke verlenging moest Bolat weer buigen. Ferdy Druijf knikte met het hoofd na de inzet van Fredrik Midtsjø in de 96ste minuut de bal in het Belgische doel.

Het bleek de genadeklap voor de negen man van Antwerp, dat in de honderdste minuut ook nog de 1-3 moest incasseren. Teun Koopmeiners benutte de strafschop die was toegekend na een overtreding van Dylan Batubinsika op Boadu. Na de 4-1 van Albert Gudmundsson uitte de aanhang van Antwerp z'n groeiende ongenoegen, waarna de wedstrijd vanwege de dreiging van boze fans op het veld werd stilgelegd. Daar moest wat langer worden gewacht op de bevestiging dat AZ vrijdag net als Feyenoord en PSV in de koker gaat voor de loting van de groepsfase.

'Over tien jaar praten we nog steeds over deze ontsnapping van AZ'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.