Koeman komt met de schrik vrij: gepasseerde Messi helpt Barça over dode punt

Barcelona heeft voor het eerst sinds 1 oktober weer een wedstrijd in La Liga gewonnen. De ploeg van Ronald Koeman rekende zaterdag met grote cijfers af met Real Betis. De hulp van de gepasseerde Lionel Messi was wel hard nodig.

Barcelona
Barcelona
5 - 2
Real Betis Sevilla

Zelden zat er de laatste jaren zo'n grote verrassing in de opstelling van Barcelona als bij het duel met Betis. Het moet voor Messi ook onwennig zijn geweest om vlak voor de aftrap op zoek te moeten naar een plek op de reservebank. Zeker bij een wedstrijd in La Liga. De 33-jarige Argentijn stond bij iedere minuut van de vorige 36 competitieduels binnen de lijnen en werd nu door Koeman buiten de basiself gehouden. Vanwege het uitblijven van een duidelijke verklaring vanuit de club werd er volop gespeculeerd. Was het idee van Koeman om Messi te sparen, dan was dat op een opmerkelijk moment, zo vlak voor de interlandperiode. Een aantal Spaanse media maakte melding van lichte enkelklachten, maar dat werd niet bevestigd vanuit Barça.

Zonder Messi was er in de eerste helft aan kansen in ieder geval geen gebrek in Camp Nou. Barcelona, waar Frenkie de Jong weer gewoon als middenvelder speelde na zijn uitstapje naar de verdediging, combineerde regelmatig vlot door de defensie van Betis heen. Pedri, Ansu Fati en Ousmane Dembélé zorgden voor de nodige dreiging. Het contrast tussen het vertrouwen waarmee zij speelden en dat van Antoine Griezmann was groot. Laatstgenoemde leverde wel een assist door in de 22ste minuut de bal in te leveren bij Dembélé, die vanaf rechts naar binnen trok en met links raak schoot in de verre hoek: 1-0.

Barça liet na meer afstand te nemen van de bezoekers uit Sevilla en dat was vooral te wijten aan Griezmann. De als spits spelende Fransman miste in het eerste halfuur drie opgelegde kansen. Het afwerken van Griezmann was bijna meelijwekkend. Pijnlijk werd de situatie helemaal toen hij in de 33ste minuut ook nog een strafschop miste, na een overtreding op Ansu Fati. Tot overmaat van ramp voor de Catalanen maakte Betis in de extra tijd van de eerste helft ook nog gelijk. Voormalig Barcelona-speler Antonio Sanabria knalde de bal voorbij Marc-André ter Stegen, die zijn team in de eerste helft al een paar keer gered had.

De ommekeer
Op wie doe je een beroep als de nood hoog is? Logischerwijs liet Koeman bij de start van de tweede helft Messi direct invallen. Met de enkelklachten van de linkspoot bleek het wel mee te vallen. Messi oogde gretig en was in de 49ste minuut direct beslissend in een aanval waarin hij de bal niet raakte. Jordi Alba gaf voor op de Argentijn, die Claudio Bravo (ex-Barça) al aan zag komen glijden en bovendien werd hij in de nek gehijgd door een Betis-verdediger. Messi deed een briljant overstapje, waardoor Griezmann achter hem een niet te missen kans kreeg. De Fransman schoof de bal in het lege doel: 2-1.

Met Messi binnen de lijnen versnelde Barcelona en de marge werd na iets meer dan een uur spelen al verdubbeld. Dembélé leek te profiteren van het voorbereidende werk van Messi, die Bravo had weggelokt uit het doel en goed teruglegde, maar de bal werd van de lijn gehaald door Aissa Mandi. De Algerijn gebruikte daarbij zijn arm en kreeg rood voor hands. Messi benutte de daaropvolgende strafschop. De 3-1 was voor Messi zijn vijfde goal van het seizoen. De sterspeler maakte alle vijf zijn doelpunten vanaf de strafschopstip.

Betis kwam in de 74ste minuut nog wel terug tot 3-2 dankzij Loren Morón, die scoorde na een fraaie rush van linksback Alex Moreno. Spannend werd het echter niet meer. Zeker niet nadat Messi in de 82ste minuut voor de 4-2 zorgde. Na een elegant hakje van Sergi Roberto knalde de invaller de bal hoog in de korte hoek binnen. Het was voor Messi dus zijn eerste goal van het seizoen uit open spel. Messi besliste de wedstrijd dus eigenhandig, met voorbereidend werk bij de 2-1 en door later nog zelf twee keer te scoren. Bijna kwam er een derde treffer, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel. Wel liep Barça via Pedri in de negentigste minuut nog uit naar 5-2.

Voor Koeman is de 5-2 overwinning een grote opsteker met het oog op de titelstrijd. De achterstand op concurrent Real Madrid is nu vijf punten. Het verkleinen van die achterstand is voor de coach een zorg voor later. Eerst zal hij zich moeten richten op het beantwoorden van de storm aan vragen van de Spaanse pers, een logisch gevolg van zijn spraakmakende keuze bij het maken van de opstelling. Had Messi nu last van zijn enkel? Bij het optreden van de invaller was er in ieder geval weinig van te zien.

Tonny Bruins Slot
Een van de meest bijzondere momenten in Camp Nou vond zaterdag voor de aftrap plaats. De overleden Tonny Bruins Slot werd op prachtige wijze herdacht, met een indrukwekkende minuut stilte. De meesterscout was bij Barcelona assistent-trainer in de tijd met Johan Cruijff als hoofdcoach.