Koeman gooit systeem om: basisplaatsen Blind, De Roon en Weghorst

Reacties

Ronald Koeman kiest tegen Griekenland voor een ander systeem. Het Nederlands elftal treedt in het EK-kwalificatieduel aan in een 3-4-3-formatie. Daarin zijn basisplaatsen weggelegd voor Daley Blind, Marten de Roon en Wout Weghorst.

Koeman gooit systeem om: basisplaatsen Blind, De Roon en Weghorst
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 0
Griekenland
Griekenland

Dat Koeman afwijkt van het 4-2-3-1-systeem, is opmerkelijk. Tijdens zijn presentatie gaf de bondscoach aan in principe niet voort te willen borduren op het systeem met wingbacks dat zijn voorganger Louis van Gaal tijdens het WK in Qatar gebruikte, maar na het enorme aantal tegengoals in de Nations League valt Koeman toch terug op een formatie met drie centrale verdedigers.

Koeman kondigde woensdag tijdens zijn perspraatje al aan dat Mark Flekken tegen Griekenland in de basis zou starten als vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow, die tijdens de eindronde van de Nations League nog eerste keus was. Met de keuze voor de dertigjarige doelman van Brentford is de discussie over de positie voor de lat voorlopig even beëindigd.

De bondscoach twijfelde daarnaast wie de positie naast Frenkie de Jong op het middenveld zou gaan bekleden. Mats Wieffer stond daar in juni, maar de controleur van Feyenoord moet nu plaatsmaken voor De Roon. De 32-jarige controleur van Atalanta Bergamo startte in maart op bezoek bij Frankrijk voor het laatst in de basis, toen ontbrak De Jong door een blessure.

De laatste interland waarin Daley Blind én Marten de Roon startten, was de kwartfinale van het WK tegen Argentinië.
© Pro Shots
De laatste interland waarin Daley Blind én Marten de Roon startten, was de kwartfinale van het WK tegen Argentinië.

Ten opzichte van de verloren duels met Kroatië (2-4) en Italië (2-3) is ook Matthijs de Ligt er weer bij, maar de verdediger van Bayern München keert niet terug in de basis. Lutsharel Geertruida, Virgil van Dijk en Nathan Aké vormen de defensie met Denzel Dumfries en Blind op de flanken. Voorin wordt Weghorst geflankeerd door Cody Gakpo en Xavi Simons.

Voor Blind en Weghorst is het al even geleden dat ze in de basis startten. De 33-jarige ex-Ajacied, inmiddels actief voor Girona, viel sinds het WK in Qatar van vorig jaar alleen nog in tijdens de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Gibraltar. Weghorst speelde tijdens die laatste wedstrijd negentig minuten mee, tegen Italië en Kroatië was de spits van 1899 Hoffenheim invaller.

De basisplaats van Weghorst gaat ten koste van Donyell Malen, die in juni nog openlijk werd bekritiseerd door Koeman. De aanvaller van Borussia Dortmund verzuimde volgens de bondscoach mee te lopen met de Italiaanse linksback Federico Dimarco. Koeman hekelde toen het gebrek aan bereidheid bij het Nederlands elftal en kondigde al aan dat dit consequenties zou hebben.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep B EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
8
7
1
0
29-3
+26
22
2
Nederland
8
6
0
2
17-7
+10
18
3
Griekenland
8
4
1
3
14-8
+6
13
4
Ierland
8
2
0
6
9-10
-1
6
5
Gibraltar
8
0
0
8
0-41
-41
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.