Koeman frist Oranje op, basisdebuut voor goudhaantje Malen

Reacties

Het Nederlands elftal begint maandagavond met een (ten opzichte van Duitsland-uit) op drie plekken gewijzigd elftal aan de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Estland. Bondscoach Ronald Koeman gunt Donyell Malen, Davy Pröpper én Joël Veltman een basisplaats.

Koeman frist Oranje op, basisdebuut voor goudhaantje Malen

Dat betekent dus dat Malen na zijn droomdebuut van afgelopen vrijdag nu direct zijn basisdebuut maakt. De twintigjarige PSV-aanvaller viel tijdens de 2-4 zege bij Duitsland - net als Pröpper - na 57 minuten in, zo'n twintig minuten later luisterde hij zijn eerste interland op met zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal. Malen neemt nu de plek in van Quincy Promes, de Ajacied begint maandagavond op de bank.

De twee andere wijzigingen die Koeman doorvoert, kondigden zich al voorzichtig aan. Rechtsback Denzel Dumfries en middenvelder Marten de Roon waren in Duitsland namelijk de twee spelers die na een klein uur werden gewisseld, zij zijn hun basisplek nu kwijt. Net als toenmalig invaller Malen mag nu ook Brighton & Hove Albion-middenvelder Pröpper het vanaf het begin laten zien. Voor de vrijdagavond wat ongelukkig spelende Dumfries speelt Veltman. De Ajax-back stond op 14 november 2017 voor het laatst in de Oranje-basis, tijdens de met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Roemenië.

Fris
In aanloop naar Estland-uit besprak keuzeheer Koeman al de rol van invallers Malen en Pröpper. 'Dat was een omzetting die ik maakte na een achterstand, omdat een aantal dingen niet goed was. We kunnen kiezen daaraan vast te houden, of misschien dat we op een of twee posities nog gedetailleerder kijken welk type we kunnen gebruiken om de wedstrijd van morgen makkelijker te maken. Bij zo'n tweede wedstrijd mis je misschien toch wel een stukje frisheid, daar denk ik nog over na om dat terug te brengen. Misschien, ik weet het nog niet zeker.' Koeman heeft nu dus inderdaad gekozen voor drie 'frisse' spelers.

In Tallinn moet Nederland een volgende stap zetten in de inhaalrace richting plaatsing voor het EK van 2020. De ploeg van Koeman pakte uit de eerste twee kwalificatieduels drie punten, maar was aan het eind van vorig seizoen actief in de finaleronde van de Nations League, waardoor het in die periode geen kwalificatiewedstrijden speelde. Omdat concurrenten Duitsland en Noord-Ierland begin juni wél tweemaal in actie kwamen (en bovendien die beide kwalificatiewedstrijden wonnen) moest Oranje al vroeg in de achtervolging. In dat opzicht was de zege op Duitsland zéér welkom.

De basisopstelling van Estland kent drie spelers met een verleden in Nederland. Achterin speelt aanvoerder Ragnar Klaven (ex-Heracles Almelo en -AZ), op het middenveld staat Karol Mets (ex-NAC Breda) en in de spits staat Henrik Ojamaa (voorheen Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles).

Opstelling Nederland: Cillessen; Veltman, De Ligt, Van Dijk, Blind; Pröpper, Wijnaldum, F. de Jong; Malen, Memphis, Babel.

Opstelling Estland: Lepmets; Teniste, Tamm, Klavan, Kallaste; Ainsalu, Mets; Zenjov, Kaït, Ojamaa; Sorga.

'Knap dat Donyell Malen zo snel naam maakt in Oranje'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.