Knokploeg van Simeone besluit superjaar met ruime zege

Atlético Madrid heeft het kalenderjaar 2014 besloten met een zege bij Athletic de Bilbao: 1-4. Mede door een hattrick van Antoine Griezmann (foto) houdt de knokploeg van trainer Diego Simeone zicht op titelprolongatie.

Door de thuisnederlaag tegen Villarreal van vorige week (0-1) was de achterstand van Atlético op stadgenoot en koploper Real Madrid opgelopen tot zeven punten. Dat gat is nu verkleind tot vier, al heeft De Koninklijke nog wel een duel tegoed. Barcelona heeft drie punten meer dan Atlético.

Het dit seizoen teleurstellend presterende Athletic de Bilbao kwam in San Mamés nog wel op voorsprong. In het bikkelharde duel opende Mikel Rico met een kopbal uit een vrije trap van Markel Susaeta de score. In de eerste helft kon Atlético daar niets tegenoverstellen, maar binnen een minuut na rust was dat wél het geval. Griezmann was het eindpunt van een soepele aanval en kopte overtuigend raak.

Vervolgens had Atlético hulp van scheidsrechter Alejandro Hernández Hernández nodig voor de 1-2. Hij gaf een onterechte penalty toen Tiago naar de grond ging na een vermeende overtreding van Mikel San José. Raúl García benutte het buitenkansje. Toen Griezmann even later 1-3 maakte, was het duel beslist. De Fransman strooide ook nog extra zout in de Baskische wonden door vanuit buitenspelpositie de eindstand met een intikker op 1-4 te bepalen. Zodoende won Atlético voor de zesde keer in de laatste zeven onderlinge ontmoetingen met Bilbao.

Atlético toonde nog maar eens veerkracht en besloot het jaar waarin de club haar tiende Spaanse landskampioenschap veroverde in stijl. Mocht 2015 tot titelprolongatie leiden, dan wordt er direct revanche genomen op het favoriete Real Madrid. Die ploeg was in de Champions League-finale van 2014 immers met 4-1 te sterk na verlenging. Al lijkt de inhaalrace in de competitie gezien de onnavolgbare vorm van Real een loodzware opgave.