Knappe eerste zege voor Van 't Schip, Duitsland dendert door

Het Griekenland van bondscoach John van 't Schip heeft woensdag de eerste zege van de WK-kwalificatiereeks geboekt. Vangelis Pavlidis en Anastasios Douvikas deelden mee in een overwinning op Zweden. Ook Spanje en Duitsland wonnen.

Groep B

Griekenland
Griekenland
2 - 1
Zweden
Zweden

Van 't Schip hoopte na drie gelijke spelen in de WK-kwalificatiereeks dan eindelijk de eerste zege te boeken met Griekenland. De tegenstander was echter geen verkeerde, want nummer twee Zweden kwam op bezoek. Bij Griekenland stonden bekende namen als Pantelis Hatzidiakos, Pavlidis en Douvikas in de basis. Na drie keer een 1-1 gelijkspel op rij moesten de Grieken winnen om zicht te houden op de WK-tickets.

Daar zal Pavlidis nog aan gedacht hebben toen hij na een klein half uur een enorme kans liet liggen. De aanvaller van AZ ging op het doel af na een goede dieptepass. Hij schudde een verdediger van zich af en stond ook in oog met doelman Robin Olsen, die nog net zijn hand tegen de poging van Pavlidis kreeg en zo de 1-0 voorkwam. De goal viel na rust alsnog via aanvoerder Anastasios Bakasetas, die na een combinatie met FC Utrecht-spits Douvikas de score opende.

Pavlidis maakte zijn misser uit de eerste helft daarna goed. Op aangeven van invaller Christos Tzolis tikte hij de 2-0 binnen en hoewel de vlag aanvankelijk omhoog ging telde het doelpunt wel. Tijd om te ontspannen was er daarna niet, want Zweden bracht de spanning al snel terug. Invaller Robin Quaison, die net als AZ-aanvaller Jesper Karlsson in de ploeg kwam, maakte de 2-1, waardoor het tot het einde spannend bleef. Door de zege doet Griekenland goede zaken in de strijd om de tweede plek in Groep B. Zweden heeft nog maar drie punten meer.

Kosovo
Kosovo
0 - 2
Spanje
Spanje

Op de Spaanse televisie werd er vanwege politieke redenen opnieuw niet gesproken over Kosovo, maar over 'het elftal van de voetbalbond van Kosovo'. Kosovo wordt door Spanje niet erkend. Ondanks alles werd er gewoon gevoetbald en had Spanje de handen vol aan Kosovo. Na een half uur brak Pablo Fornals de ban met zijn eerste goal in de nationale ploeg. Spanje zorgde voor een fraaie aanval waarbij Álvaro Morata Fornals bediende. De spelmaker van West Ham United schoot vervolgens knap raak in de korte hoek. De grootste kansen waren daarna voor Kosovo via Vedat Muriqi en Zymer Bytyqi, maar het was Spanje dat op 0-2 kwam dankzij Ferran Torres.

Duitsland

Duitsland heeft de smaak helemaal te pakken onder bondscoach Hansi Flick. Na de magere 0-2 zege bij Liechtenstein won de ploeg al met 6-0 van Armenië. Woensdag volgde een probleemloze overwinning op IJsland, dat al na vier minuten een tegengoal kreeg via Serge Gnabry. De aanvaller van Bayern München was het eindstation van een vloeiende aanval en werd bediend door ploeggenoot Leroy Sané.

De 0-2 volgde halverwege de eerste helft en kwam van het hoofd van Antonio Rüdiger, die uit een vrije trap van Joshua Kimmich scoorde. De verdediger van Chelsea werd niet gedekt door de IJslandse defensie. Albert Gudmundsson, die een doelpunt afgekeurd zag worden vanwege buitenspel, zag het lijdzaam toe. De aanvaller van AZ stond in de basis bij IJsland en zag Sané er na rust 0-3 van maken. De vleugelspeler schoot hard raak na een pass van Leon Goretzka, die zelf een goal afgekeurd zag worden. Timo Werner, die eerder een enorme kans miste, bepaalde de eindstand in de slotfase op 0-4.