Justin Kluivert zorgde met een treffer voor de kroon op een eenvoudige Europese avond voor AS Roma. De Nederlander maakte de laatste van de vier treffer tegen Istanbul Basaksehir, dat zonder Eljero Elia speelde. Wout Weghorst was met een assist belangrijk bij VfL Wolfsburg.

AS Roma
AS Roma
4 - 0
İstanbul Başakşehir

Kluivert mocht donderdagavond wederom in de basis beginnen bij de eerste wedstrijd van AS Roma in de groepsfase van de Europa League. De Nederlander speelde alle drie de Serie A-wedstrijden en maakte afgelopen weekend tegen Sassuolo tevens zijn eerste goal. Met Istanbul Basaksehir kwam de ploeg van Elia op bezoek, maar de Nederlander in Turkse dienst zat niet bij de selectie door een blessure.

Kluivert en consorten kenden een tamelijk gemakkelijke avond tegen de nummer twee van het afgelopen seizoen in Turkije. De ban werd wel pas gebroken vlak voor de rust. Júnior Caicara werkte op zeer ongelukkige wijze de bal achter zijn eigen doelman na een voorzet van Leonardo Spinazzola.

Na rust ging het gemakkelijker voor de Romeinse formatie. Na een fraaie aanval was het Edin Dzeko die de 2-0 binnentikte op aangeven van Nicolò Zaniolo en laatstgenoemde maakte zelf vervolgens de 3-0. Kluivert speelde heel de wedstrijd en bepaalde hoogstpersoonlijk de eindstand. In de 93ste minuut werd hij weggestuurd door Zaniolo, waarna hij met een mooie actie voor de 4-0 eindstand zorgde.

VfL Wolfsburg
3 - 1
Oleksandria
Oleksandria

Weghorst heeft er in de Bundesliga alweer drie inliggen dit seizoen en ook in de Europa League was de Nederlandse spits meteen belangrijk. Na twintig minuten zorgde hij met een assist ervoor dat VfL Wolfsburg de ban brak tegen Oleksandria uit Oekraïne. Weghorst legde de bal klaar voor Maximilian Arnold, die de bal zeer fraai binnenschoot: 1-0.

Het was de start voor een relatief eenvoudige avond voor Weghorst en consorten. Na negentig minuten stond er een 3-1 zege op het scorebord in de eigen Volkswagen Arena. De mooiste goal kwam in de 24ste minuut van de voet van Admir Mehmedi, die de bal zeer fraai kruislings in de kruising van de verre hoek schoot.

Namens Oleksandria deed Evgen Banada wat terug uit een standaardsituatie, maar omdat Josip Brekalo een minuut later alweer de 3-1 verzorgde, hoefden de Duitsers zich nooit echt zorgen te maken. Jeffrey Bruma mocht twintig minuten voor tijd ook nog invallen.

Ludogorets
Ludogorets
5 - 1
CSKA Moskou
CSKA Moskou

Ludogorets Razgrad en Jody Lukoki hebben CSKA Moskou donderdagavond lelijk te kijk gezet. Bij rust stond CSKA Moskou nog met 0-1 voor door een goal van Igor Diveyev, maar Lukoki en consorten lieten in de tweede helft geen spaan heel van de Russische opponent.

Na de 1-1 van Wanderson was het Lukoki zelf die zijn ploeg op een 2-1 voorsprong zette. De voormalig speler van Ajax was het meest alert bij een voorzet van Anton Nedyalkov. Die goal bleek een mentale tik voor CSKA Moskou die de ploeg helemaal niet te boven kwam. Claudiu Keserü stal in de tweede helft de show door in de 52ste minuut de 3-1 te verzorgen en vervolgens met nog twee goals zijn hattrick compleet te maken. Met een eclatante 5-1 overwinning nemen Lukoki en zijn ploeggenoten nu de leiding in Groep H van de Europa League. De andere wedstrijd in Groep H eindigde namelijk in een gelijkspel tussen Espanyol en Ferencvaros.

Slovan Bratislava
4 - 2
Beşiktaş
Beşiktaş

Bij Slovan Bratislava - Besiktas was er ook volop Nederlandse inbreng. Bij de Slowaakse thuisploeg begonnen Joeri de Kamps (voormalig NAC) en Myenty Abena (voormalig De Graafschap) in de basis, terwijl bij Besiktas Jeremain Lens vanaf de 79ste minuut meespeelde.

Hoewel er genoeg goals vielen, was er geen van Nederlandse makelij. Voor Slovan Bratislava scoorde Andraz Sporar twee keer en bij Besiktas benutte Adem Ljajic een strafschop en Vasil Bozhikov hielp ook een handje door de bal in zijn eigen doel te werk. De eindstand leek zodoende lange tijd 2-2 te worden, maar niets was minder waar. Het waren De Kamps en Abena die na afloop feest mochten vieren. Door goals van Marin Ljubicic en Moha in de 93ste én 94ste minuut dropen Lens en Besiktas zonder punten af in Bratislava.

Bekijk hier alle uitslagen en standen in de Europa League.