Klaassen met Bremen aan de rand van de afgrond, Lewandowski in spoor Gerd Müller

Reacties

De status van Werder Bremen als Bundesliga-club hangt aan een zijden draadje. De ploeg van Davy Klaassen leed zaterdag een kapitale nederlaag tegen FSV Mainz 05, maar leeft nog wel omdat Fortuna Düsseldorf slechts gelijkspeelde tegen FC Augsburg.

Klaassen met Bremen aan de rand van de afgrond, Lewandowski in spoor Gerd Müller
© Pro Shots
FSV Mainz 05
FSV Mainz 05
3 - 1
Werder Bremen
Werder Bremen

Bremen, in 2004 nog landskampioen, bivakkeert al het hele seizoen onderin. Een gênant gebrek aan doelpunten en blessures van sterspelers zijn een giftige cocktail voor de formatie van trainer Florian Kohfeldt. Na de coronabreak presteert Bremen iets beter dan ervoor, maar door de midweekse resultaten speelde de gevallen topclub zaterdag met het mes op de keel.

Mainz, dat woensdag had gestunt tegen Borussia Dortmund, mocht zich bij aanvang van de 33ste speelronde al bijna veilig wanen. Tegen Bremen nam de ploeg van basisspelers Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius de laatste twijfels weg.

Bremen beleefde nog een redelijke start, maar zoals zo vaak verzuimde de ploeg een van zijn kansen te benutten. Razendsnel sprintte Mainz daarop weg bij de bezoekers. De openingstreffer van Robin Quaison na 25 minuten mocht curieus worden genoemd: de Zweed trof doel uit een rebound nadat de Bremen-defensie een kopbal van Karim Onisiwo nog net voor de lijn had kunnen wegwerken. De inzet van Quaison ging juist nét over de lijn. Door toedoen van Boëtius verdubbelde Mainz de voorsprong én de problemen voor Bremen. De ex-Feyenoorder kreeg alle tijd om op te stomen en rondde af met een geplaatst schot met links.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Voor Bremen was de tactiek na rust simpel: alles of niets. Mede met het inbrengen van Niclas Füllkrug probeerden de bezoekers iets te forceren. Het breekijzer speelde na een klein uur een belangrijke rol in de 2-1 door de bal binnen te houden, waarna Klaassen het stokje overnam en de trefzekere Yuya Osako bediende. Bremen kon echter niet doordrukken en ook een invalbeurt van de 41-jarige Claudio Pizarro bracht geen verlossing. Sterker nog: Mainz liet in de 85ste minuut de 3-1 aantekenen via Edimilson Fernandes.

Bremen speelt volgende week zaterdag in eigen huis tegen 1. FC Köln. Om de gevreesde plek zeventien te verlaten is het gezien de achterstand van twee punten sowieso afhankelijk van Fortuna Düsseldorf (zie onder).

Fortuna Düsseldorf
Fortuna Düsseldorf
1 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Fortuna Düsseldorf leefde na het knappe midweekse 2-2 gelijkspel tegen RB Leipzig (na een 2-0 achterstand) vol vertrouwen toe naar het treffen met FC Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw in de basis stond. De thuisploeg leek razendsnel op voorsprong te komen, maar het feest van Rouwen Hennings ging niet door omdat Kaan Ayhan vlak daarvoor hands had gemaakt.

Tot overmaat van ramp voor Fortuna Düsseldorf sloeg niet lang daarna Florian Niederlechner toe met een fraaie individuele actie die hij vanaf links had ingezet. Dankzij een pegel van Hennings trokken Die Flingeraner nog voor rust de stand gelijk. Na de hervatting stond het slordig spelende Fortuna Düsseldorf onder grote druk. FC Augsburg ging echter heel matig om met de vele mogelijkheden. Het zal Gouweleeuw en consorten een zorg zijn: door de remise prolongeert FC Augsburg het Bundesliga-schap.

Fortuna Düsseldorf, dat dus twee punten meer heeft dan Werder Bremen, gaat volgende week op bezoek bij 1. FC Union Berlin.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2019/2020

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
FC Augsburg
34
9
9
16
45-63
-18
36
16
Werder Bremen
34
8
7
19
42-69
-27
31
17
Fortuna Düsseldorf
34
6
12
16
36-67
-31
30
18
Paderborn
34
4
8
22
37-74
-37
20
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bayern München
Bayern München
3 - 1
SC Freiburg
SC Freiburg

Bayern München verlengde dinsdag al zijn abonnement op de landstitel en dus was het treffen met SC Freiburg - het laatste thuisduel van het seizoen - er een zonder grote belangen voor de sinds 2013 regerende landskampioen. Trainer Hansi Flick besloot daardoor om wat spelers rust te gunnen, waardoor onder anderen Sven Ulreich en Sarpreet Singh aan de aftrap stonden.

Joshua Zirkzee moest wel genoegen nemen met een rol als reserve, omdat de doelpuntenhonger van Robert Lewandowski kennelijk nog niet was gestild. Tegen SC Freiburg manifesteerde de Pool zich eerst als aangever bij de treffer van Joshua Kimmich, die rustig een hoek uitkoos: 1-0. Na 24 minuten breidde de topscorer zelf de marge uit door met zijn hoofd een rebound te verzilveren, waarna hij nog in de eerste helft voor een tweede keer scoorde door een voorzet van Lucas Hernández op waarde te schatten. Tussendoor had Lucas Höler de aansluitingstreffer voor zijn rekening genomen.

Lewandowski is pas de derde speler die minimaal 33 Bundesliga-goals heeft gemaakt in een seizoen. Gerd Müller en Dieter Müller waren de enige anderen die dat presteerden. Recordhouder Gerd Müller maakte er veertig in het seizoen 1971/72.

In de tweede helft beperkte Bayern zich hoofdzakelijk tot controleren. Ook invaller Zirkzee (na 64 minuten mocht hij zich uit zijn trainingsoutfit hijsen) kon de score niet opvijzelen. Bij Der Rekordmeister maakte de piepjonge Jamal Musiala nog zijn opwachting:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lees hier het overzicht over de clubs die streden om Europees voetbal:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.