Klaassen en Werder missen sprong naar top, Gladbach blijft verrassen

Werder Bremen is er niet in geslaagd zich bij het groepje naaste belagers van koploper Borussia Dortmund te voegen. Een nederlaag bij laagvlieger FSV Mainz 05 betekent dat Davy Klaassen en zijn ploeggenoten voorlopig genoegen moeten nemen met een plekje in de subtop. Borussia Mönchengladbach doet verrassend genoeg wél in de top mee.

FSV Mainz 05
2 - 1
Werder Bremen

De selecties van beide ploegen herbergen een Nederlander in vorm. Jean-Paul Boëtius scoorde vorige week namens Mainz in het met 1-2 verloren competitieduel met Bayern München, maar vooral Klaassen valt dit seizoen op. De ex-Ajacied scoorde namens Werder al twee keer in de Bundesliga, terwijl hij midweeks in de 1-5 bekerzege bij vierdedivisionist Weiche Flensburg (waarin hij ook trefzeker was vanaf de penaltystip) zelfs de aanvoerdersband mocht dragen. Beide Nederlanders begonnen zondagavond ook in de basis, na negentig minuten was het Boëtius die mocht juichen.

Mainz was voor rust sowieso al de betere ploeg, wat halverwege die eerste helft een doelpunt opleverde. Een voorzet van Daniel Brosinski belandde wat gelukkig bij spits Jean-Philippe Mateta, die vervolgens koeltjes afrondde. Vlak na de hervatting verdubbelde die andere Jean-Philippe uit de Mainz-basis (de Frans-Ivoriaanse middenvelder Gbamin) de voorsprong met een schot in de korte hoek.

De spanning kwam nog even terug toen de inmiddels veertigjarige invaller Claudio Pizarro scoorde voor Werder. Hij is de eerste speler die na zijn veertigste nog twee keer scoort (vorige week was hij tijdens de 2-6 nederlaag tegen Bayer Leverkusen ook al trefzeker) in de Bundesliga. Zijn doelpunt was echter niet meer dan een doekje voor het bloeden, want het bleef bij 2-1.

De zege is een opsteker voor Mainz, dat dit seizoen prima begon, maar de voorgaande zes competitiewedstrijden niet wist te winnen. Daardoor was de ploeg van Boëtius afgezakt naar de vijftiende plek in de Bundesliga, nipt boven de degradatiestreep. Nu staat Mainz op plek twaalf, vlak achter het VfL Wolfsburg van Wout Weghorst, Paul Verheagh en Jeffrey Bruma.

Borussia Mönchengladbach
3 - 0
Fortuna Düsseldorf

Eerder op de zondag veroverde het verrassende Borussia Mönchengladbach de tweede plek achter koploper Borussia Dortmund. Promovendus en laagvlieger Fortuna Düsseldorf hield een helft stand bij de ploeg van trainer Dieter Hecking, maar vrijwel direct na de pauze ging het mis. Na hands in de zestien van Kaan Ayhan benutte Thorgan Hazard de toegekende penalty.

Het werd nog erger voor Ayhan, want een dramatische inspeelpass van de Turkse verdediger leidde de 2-0 van Jonas Hofmann in. Kort voor tijd schoot Hazard zijn tweede van de middag binnen, het was zijn zevende van het seizoen. Daarmee is hij (met BVB's Paco Alcácer en Eintracht Frankfurt-aanvalsduo Sébastien Haller en Luka Jovic) gedeeld topscorer van Duitsland.

Belangrijker dan dat: Gladbach blijft het geweldig doen. Het wipt op doelsaldo over Bayern München heen en is voorlopig de nummer twee achter BVB. Volgende week spelen Bayern München en Dortmund tegen elkaar, terwijl Gladbach op visite gaat bij Werder. Laatstgenoemde ploeg heeft door de nederlaag bij Mainz zondag dus de kans laten liggen om zich in die strijd bovenin te mengen.