Klaassen en Tadic helpen bevrijd Ajax naar tweede plaats

Reacties

Ajax heeft zich hersteld van de sombere Europese avond. Met de overtuigende zege op Sparta Rotterdam deden de Amsterdammers ook goede zaken in de Eredivisie.

Klaassen en Tadic helpen bevrijd Ajax naar tweede plaats
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 0
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

Sinds de entree van John Heitinga als opvolger van Alfred Schreuder ging het Ajax wat resultaten betreft in de Eredivisie en de strijd om de KNVB-beker voor de wind. Het eerste Europa League-duel met Union Berlin leverde afgelopen week de eerste tegenwind op voor de Amsterdamse formatie na de wisseling van de wacht; 0-0.

In vergelijking met die stroeve ontmoeting met de Duitse verrassing koos Heitinga tegen Sparta voor Klaassen in plaats van Calvin Bassey. De keuze sorteerde snel effect. In de vijfde minuut was het uitgerekend de in ere herstelde middenvelder die tekende voor de assist voor de snelle openingstreffer van Dusan Tadic.

Klaassen maakte met zijn bijdrage aan de 2-0 na minder dan een half uur zijn uitverkiezing nog meer waar. Hij veroverde de bal en speelde in op Tadic, die met een wippertje Kenneth Taylor in staat stelde de score op te voeren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ondanks de Amsterdamse treffers weigerde Sparta zich gewonnen te geven. De ploeg van Maurice Steijn, die Koki Saito nog dicht bij de 1-1 zag komen, was echter niet bij machte Ajax echt in de problemen te brengen. Het bleef bij speldenprikken zonder pijn.

Heitinga zag hoe de score bevrijdend werkte voor zijn elftal, dat op zoek naar meer doelpunten werd geholpen door de VAR. Die adviseerde Pol van Boekel na ruim een uur te gaan kijken naar de overtreding op Steven Bergwijn. De arbiter kwam tot de conclusie dat een strafschop op zijn plaats was. Tadic maakte geen fout vanaf elf meter en maakte zo zijn honderdste treffer in Amsterdamse dienst.

Mohammed Kudus tekende in de slotfase voor het mooie sluitstuk in de Johan Cruijff Arena. De Ghanees maakte er uit een vrije trap 4-0 van om vervolgens een eerbetoon te brengen aan zijn in Turkije overleden landgenoot Christian Atsu.

Dankzij de ruime zege wipte Ajax over AZ naar de tweede plaats achter koploper Feyenoord. Daarbij werd de voorsprong op het morsende PSV vergroot tot drie punten. Het was ook een opsteker op weg naar de return in Berlijn, waar Ajax een plaats in de achtste finale in de Europa League wil veroveren.

Sparta, dat de eerste nederlaag in Eredivisie leed sinds 23 oktober, blijft ondanks het verlies zesde in de Eredivisie.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
6
Sparta Rotterdam
34
17
8
9
60-37
+23
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Ajax Nederland

Sparta Rotterdam Nederland

Sparta Rotterdam Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Sparta Rotterdam
Meer over Sparta Rotterdam
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.