Kevin De Bruyne is een lasergestuurde voorzettenmachine

Reacties

In zijn Premier League-voorbeschouwing van deze week staat Süleyman Öztürk stil bij Kevin De Bruyne, het voetballende brein van Manchester City.

Kevin De Bruyne is een lasergestuurde voorzettenmachine

Kevin De Bruyne speelde vorige week zaterdag een weergaloze eerste helft tegen Tottenham Hotspur. Hij draaide een bal door de lucht richting de tweede paal waar Raheem Sterling met zijn hoofd alleen nog maar tegenaan hoefde te lopen. Dat was de 1-0. Hij stuurde een bal laag over de grond richting de eerste paal waar Sergio Agüero zijn rechterteen alleen nog maar onder hoefde te schuiven. Dat was de 2-1. Na deze twee assists dook de Belg in de eerste helft nog een keer op aan de rechterkant en schoof hij de bal hard terug naar de rand van het zestienmetergebied. Daar dook Ilkay Gündogan op die net naast schoot.

Niet elke pass en niet elke voorzet bleek precies op maat. Dat hoeft ook niet. In totaal gaf De Bruyne tegen Tottenham dertien voorzetten, hoekschoppen en vrije trappen niet meegerekend. In de studio van Ziggo Sport ontspon zich een gesprek tussen de analist van dienst, Youri Mulder, en de presentator. De vraag was of De Bruyne zijn ploeggenoot had gezien of dat het een gelukje was dat de bal precies in de loop van Gündogan verscheen. Volgens Mulder deed de Belg wat wel meer spelers doen. Hij ging ervan uit dat er vast wel iemand zou opduiken als hij de bal schuin zou terugtrekken. Het is een patroon dat je inderdaad vaker ziet. Voetballers die ballen geven in het luchtledige. Goedbedoelde ballen zonder precieze bestemming. De teruggetrokken voorzet is een wapen. Ik was het in dit geval met de presentator eens. Die vermoedde dat De Bruyne zijn ploegmaat wel had gezien.

Het mooie aan het voetballende brein van Manchester City is dat hij het zelf allemaal niet zo bijzonder lijkt te vinden. Dinsdagochtend las ik een stukje op de website van Het Laatste Nieuws waarin De Bruyne werd geciteerd over zijn voorzetten tegen Tottenham. 'Soms zie ik het. Soms weet ik het', zei hij. 'Bij de eerste voorzet weet ik dat Sterling daar zal opduiken. Bij de tweede zie ik dat Sergio richting de eerste paal gaat.' Net zo summier en precies als de ballen die hij met zijn rechterschoen afvuurt.

Het is een wisselwerking. Sterling weet dat De Bruyne hem op die manier kan bereiken bij de tweede paal. De Bruyne weet dat Sterling de snelheid en timing heeft om precies op het juiste moment op de juiste plek op te duiken. Pep Guardiola heeft bij Manchester City een ecosysteem gecreëerd waarin die elementen op elkaar afgestemd zijn. Wanneer en hoe geef je de voorzet? Wanneer loop je naar de eerste paal? Wanneer duik je als buitenspeler naar binnen? Dat gebeurt bij Manchester City niet spontaan. Het is hooguit getrainde spontaniteit. Je zag het ook aan de reactie op de City-bank. Vlak na de 1-0 tegen Tottenham keken Guardiola en assistent Mikel Arteta elkaar triomfantelijk aan. Het was een goal van de tekentafel. Van Kyle Walker-Peters was bekend dat hij uitermate zwak is bij het beoordelen en verdedigen van hoge ballen. Voor De Bruyne genoeg informatie om een lasergestuurde voorzet af te leveren. Het enige dat Sterling moest doen was op tijd vertrekken.

Voor de liefhebber is het prettig dat de middenvelder weer fit is. Twee seizoenen geleden ging de PFA Player of the Year Award onterecht aan hem voorbij. Hij was magistraal en besliste dat seizoen bijna elke grote wedstrijd. Met KDB heeft Manchester City een topspeler erbij nadat het vorig seizoen zonder hem 98 punten verzamelde.

Speelronde 3 in de Premier League


Vr 23 aug. 2019

Za 24 aug. 2019

Zo 25 aug. 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.