Keizer verdedigt tactische keuze: 'Moeten blijven aanvallen'

Marcel Keizer was zaterdag niet te genieten nadat Ajax twee punten had verspeeld op bezoek bij FC Twente (3-3). De oefenmeester koos tegen de Tukkers voor een 3-4-3-formatie, die in de eerste helft wel leek te werken, maar daarna niet meer. Keizer stond na afloop achter zijn keuze.

'Iedereen zegt 3-4-3, maar Frenkie de Jong zakt in en dan wordt het 4-3-3. Dat is standaard Ajax-spel', zei Keizer tegen de NOS. De Jong gold als de extra middenvelder. 'Zo speelden we met Daley Sinkgraven ook, maar dan vanaf de zijkant. Dit is een aanvallende variant, want we moeten wel blijven aanvallen. Maar dan moet je wel zorgen dat je de doelpunten niet tegen krijgt. De drie tegendoelpunten zijn een domper voor ons.'

Na rust gaf Ajax tot twee keer toe een voorsprong weg, tot woede van Keizer. 'Wij willen altijd blijven voetballen. Dat is mooi en prima, maar dan moet je wel de bal in de ploeg houden. Als je dat niet meer kan, vallen wij aan en kunnen zij er met counters uitkomen. In de tweede helft werden we slordiger. Het voetbal was niet meer goed.'

Schöne
De 0-2 bij rust was te danken aan twee rake vrije trappen van Lasse Schöne, maar de Deen zag na 63 minuten 2-2 op het scorebord staan. 'We gingen met de beste intenties de tweede helft in, maar na vijf minuten kregen we al een tegengoal. Het publiek ging erachter staan, zij geloofden er weer in. Dan loop je de rest van de wedstrijd achter de feiten aan. Een heel matige tweede helft, dat kunnen we onszelf aanrekenen.'

De ervaren middenvelder vindt niet dat de nederlaag te wijten valt aan de veranderde tactiek van Ajax. 'Vastigheid is belangrijk. Dan komen er automatismen en gaat het wat makkelijker. Aan de andere kant trainen we iedere dag met elkaar en zou een ander systeem niet van invloed moeten zijn op onze prestaties. Dat is te makkelijk. We moeten het bij onszelf zoeken.'