Marcel Keizer is nog altijd foutloos als trainer van Sporting Lissabon. Tegelijkertijd werd AC Milan zeer pijnlijk uitgeschakeld in de Europa League, terwijl het Fenerbahçe van interim-trainer Erwin Koeman een nieuwe tik te verwerken kreeg en Celtic opgelucht ademhaalde.

Sporting Lissabon
3 - 0
Vorskla Poltava

Marcel Keizer trad een kleine maand geleden aan als trainer van Sporting en doet het vooralsnog uitstekend. Bij zijn debuut won hij het bekerduel bij Lusitano FCV (1-4), daarna werd ook in de Europa League gewonnen bij FK Qarabag (1-6), terwijl de competiewedstrijden tegen Rio Ave (uit, 1-3) en Aves (thuis, 4-1) eveneens doelpuntrijke zeges opleverden.

Ook donderdag kende hij een prima avond. Sporting wist al zeker dat het achter Arsenal als tweede zou gaan eindigen, die prestatie zette het luister bij door met 3-0 te winnen van Vorskla Poltava. Zonder Bas Dost in de wedstrijdselectie was de eindstand bij rust al bereikt. Fredy Monteiro, Miguel Luís en een eigen goal van de bezoekers betekenden een nieuwe opsteker voor Keizer.

Arsenal
Arsenal
1 - 0
Qarabağ
Qarabağ

Arsenal wist voorafgaand aan de laatste speelronde al dat het groepswinnaar zou worden, dus stond er in het thuisduel met FK Qarabag weinig meer op het spel. Manager Unai Emery koos dan ook voor veel jongelingen en spelers die normaliter weinig minuten maken, maar toch ook voor vedettes Mesut Özil en Alexandre Lacazette.

Meest opmerkelijke naam was echter die van Laurent Koscielny. Hij keerde terug na een langdurige achillespeesblessure, opgelopen in de halve finale van de Europa League van vorig seizoen, een kwetsuur die hem ook het (door zijn Frankrijk gewonnen) WK in Rusland kostte. Uiteindelijk ging Arsenal er met de drie punten vandoor. Een vroege goal van Lacazette was genoeg.

Spartak Trnava
1 - 0
Fenerbahçe
Fenerbahçe

Het Fenerbahçe van trainer Erwin Koeman was al geplaatst voor de laatste 32 en verloor van het uitgeschakelde Spartak Trnava. Uitgerekend de Turkse Kubilay Yilmaz maakte uit een hoekschop het enige doelpunt, vlak voor rust. Na rust drong Fenerbahçe niet bijzonder overtuigend aan. De grootste kans op de gelijkmaker was voor Baris Alici, maar de aanvaller tikte de bal over na een prima uitgespeelde aanval.

Dinamo Zagreb
0 - 0
Anderlecht
Anderlecht

De andere ploegen in Groep D waren ook al zeker van hun lot. Groepswinnaar Dinamo Zagreb kwam in eigen huis niet langs Anderlecht, dat met drie punten onderaan eindigt. Zakaria Bakkali, die de laatste weken voor problemen zorgt bij de Belgische topclub, kreeg een kans van trainer Hein Vanhaezebrouck in de basis, maar kwam ook niet tot scoren.

Olympiakos Piraeus
3 - 1
AC Milan
AC Milan

AC Milan kende lange tijd geen zorgen in Griekenland. Alleen bij een nederlaag met twee doelpunten verschil zou Olympiakos doorgaan in Groep F en de Italianen niet. Pas in de zestigste minuut vond Olympiakos plotseling hoop. Na een slimme, kort genomen corner was het chaos bij AC Milan en kopte Pape Abou Cisse in de rebound raak.

De 1-0 vormde de inleiding voor een zeer vermakelijke fase, waarin beide ploegen grote mogelijkheden kregen. In de 69ste minuut kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong: een losse flodder van Guilherme plofte via de voet van Cristián Zapata in de verre hoek. De verdediger van Milan herstelde zijn ongelukkige eigen goal al binnen twee minuten, door via zijn eigen knie raak te koppen uit een hoekschop.

Daardoor had Olympiakos weer één doelpunt nodig, die het elftal tien minuten voor tijd vond. Na een overtreding van Ignazio Abate op Vasilios Torosidis schoot Konstantinos Fortounis vanaf elf meter de 3-1 binnen. Door het gelijke onderlinge resultaat kegelt de thuisploeg AC Milan op basis van doelsaldo uit het toernooi.

F91 Dudelange
0 - 0
Real Betis Sevilla

Real Betis had zich al als groepswinnaar geplaatst voor de zestiende finale en deed het rustig aan in Luxemburg. De Spanjaarden hadden liefst 75 procent balbezit en kregen een aantal goede mogelijkheden, maar kwamen niet tot scoren. Daardoor pakte Dudelange zijn eerste punt in de groepsfase. Betis eindigt op twaalf punten.

Celtic
Celtic
1 - 2
Red Bull Salzburg

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een bijzonder fraai eerbetoon van de Celtic-fans voor spits Leigh Griffiths, die eerder deze week bekendmaakte dat hij vanwege privé-problemen even afstand neemt van de voetballerij. De avond op Celtic Park begon daarmee hartverwarmend, en eindigde met enorme opluchting.

Door een goal in de 67ste minuut van Munas Dabbur kwamen de Oostenrijkers op de voorsprong, in de slotfase leek het helemáál mis te gaan. Celtic-keeper Craig Gordon kon de bal simpel uitgooien, maar trof daarbij het uitgestoken been van Fredrik Gulbrandsen, zoals toenmalig Liverpool-keeper Loris Karius in de Champions League-finale van vorig seizoen tegen Real Madrid ook overkwam. De aanvaller van Salzburg kon vervolgens simpel scoren: 0-2.

Omdat RB Leipzig thuis op dat moment met 1-0 leidde tegen Rosenborg, zou dat uitschakeling voor The Bhoys betekenen. In de absolute slotfase maakten de Noren op dat veld echter gelijk, waardoor Celtic opgelucht kon ademhalen. De late 1-2 (op het moment dat er in Duitsland al was afgefloten) van Olivier Ntcham uit de rebound van een gemiste strafschop was een kers op de taart.