Keepersdrama weerhoudt Engeland van winst op VS

Engeland heeft mede dankzij een enorme fout van keeper Robert Green de eerste wedstrijd van het WK niet winnend kunnen afsluiten. Het duel met de Verenigde Staten, waar doelman Tim Howard wél uitblonk, eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Het keepersvraagstuk bezorgde Fabio Capello vooraf de nodige hoofdbrekens. Uiteindelijk verkoos de Italiaanse bondscoach van The Three Lions Green boven Joe Hart en David James. Een pijnlijke keuze bleek achteraf. Green, die pas twee uur voor aanvang van de wedstrijd hoorde dat hij zou spelen, eiste vijf minuten voor rust de negatieve hoofdrol op.

Aanvoerde Steven Gerrard zette de Engelsen na vier minuten nog wel op een 1-0 voorsprong, maar Green zorgde vlak voor rust hoogstpersoonlijk voor de gelijkmaker. De goalie van West Ham United promoveerde een houdbare schuiver van Clint Dempsey geheel onnodig tot de gelijkmaker. Al zittend en grabbelend (foto 1) werkte hij de bal tot zijn eigen ongeloof over de doellijn.

Het was overigens niet de eerste keer dit seizoen dat Green schuldig was aan een tegentreffer. In de Premier League viel de goalie het afgelopen seizoen een dubieuze eer ten deel. Geen enkele speler uit de Engelse competitie maakte zoveel fouten die uiteindelijk in een tegentreffer resulteerde.
<br /> De fout van Green deed de aanwezige toeschouwers in het Royal Bafokeng Stadium bijna de openingstreffer van Gerrard (foto 2) vergeten. Het eerste doelpunt van de avond was fraai. Spits Emile Heskey schonk Gerrard de bal op een presenteerblaadje en de captain rondde met de buitenkant van zijn rechtervoet bekeken af.

Na de schok van het vroege tegendoelpunt kwam Team USA langzamerhand beter in de wedstrijd. Pogingen van Landon Donovan en Jozy Altidore waarschuwden de Engelsen. Tevergeefs, bleek later door de flater van Green.

Na rust deed collega-doelman Howard zijn werk wél naar behoren. Heskey kreeg van de VS-defensie een vrije doortocht aangeboden maar plaatste de bal oog in oog met de Everton-keeper precies in diens handen. Ook Frank Lampard stuitte even later op Howard.

Green maakte na ruim een uur spelen zijn fout enigszins goed. De doelman ranselde een inzet van Altidore van dichtbij via de paal uit het doel. In het vervolg kwam het elftal van Capello nog wel dicht bij de overwinning, maar de Engelsen ontbeerden het geluk of vonden in Howard een sta-in-de-weg.