Kansloos Ajax verliest bij Twente, maar behoudt plek drie door zege PSV

Reacties

Ajax komt volgend seizoen uit in de Europa League, omdat de Amsterdammers kansloos onderuit zijn gegaan bij FC Twente: 3-1. Daarmee komt de ploeg van John Heitinga nog goed weg, gezien de overwinning van PSV op AZ.

Kansloos Ajax verliest bij Twente, maar behoudt plek drie door zege PSV
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
3 - 1
Ajax
Ajax

Ajax wist dat het de tweede plaats niet meer in eigen hand, maar dat het op de laatste speeldag überhaupt nog kans maakte, was al een bonus. PSV leed vorige week puntenverlies tegen sc Heerenveen en moest op de slotdag nog volle bak om het ticket voor de voorronde van de Champions League te grijpen. Ajax moest winnen van Twente en hopen op een nederlaag van PSV bij AZ. Zouden Twente én AZ winnen, dan zou Ajax veroordeeld zijn tot het spelen van Conference League-voetbal.

Uit niets bleek dat Ajax nog knokte voor de tweede plaats, want de ploeg van Heitinga kwam in de openingsfase bijzonder tam voor de dag en voelde regelmatig de hete adem van Twente in de nek. Zo moest doelman Geronimo Rulli al vroeg reddend optreden op een schot van Manfred Ugalde, na een slippertje van Edson Álvarez. Daarna kreeg Virgil Misidjan een schotkans en raakte Michal Sadílek de lat. Hoewel Ajax al meerdere malen in de problemen gekomen was,kwam het wel op voorsprong. Onverdiend, maar daar maalde niemand om in Amsterdam. Brian Brobbey speelde Dusan Tadic in en de Servische aanvoerder rondde af met een sublieme stift. Ajax liet voor de rust nog kansen op 0-2 liggen.

Illustrerend voor dit seizoen van Ajax is hoe makkelijk de doelpunten ook weer weg werden gegeven. In een tijdsbestek van vijf minuten boog Twente de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Kenneth Taylor verspeelde de bal, waarna Edson Álvarez kort daarna een duel van Joshua Brenet verloor. De rechtsback gaf voor en Ugalde kopte binnen. Daarna scoorde de volledig vrijstaande Julio Pleguezuelo.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De overtuiging ontbrak bij Ajax en daarom bleef Twente eenvoudig overeind. Met het inbrengen van Steven Berghuis en Lorenzo Lucca probeerde Heitinga nog het nodige te forceren. Het leek bij vlagen wel alsof de spelers van Ajax dachten dat er verloren móest worden om de Champions League in te gaan, omdat er bij ieder tegendoelpunt veel fout ging. Taylor en Álvarez klungelden bij de 1-1, Pleguezuelo werd vrijgelaten bij de 2-1 en Vaclav Cerny werd geen strobreed in de weg gelegd bij de 3-1, waarmee de wedstrijd beslist werd.

De paniek nam ondertussen nog wat extra toe, omdat AZ vlak voor tijd op 1-1 was gekomen bij PSV. Twente gunde Wout Brama zijn afscheidsfeestje, terwijl Ajax hoopte dat de stand in Alkmaar gelijk bleef. Het verlossende bericht kwam diep in blessuretijd, toen Xavi Simons PSV op 1-2 zette. Daardoor blijft de derde plek - en dus Europa League-voetbal - behouden voor Ajax.

FC Twente Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.